Gorivo najjeftinije u poslednjih pet godina

Cena benzina od 95 oktana danas je na pojednim benzinskim stanicama u zemlji pala na 141,9 dinara a evrodizela na 149,4 dinara.
Cena benzina od 95 oktana danas je na pojednim benzinskim stanicama u zemlji pala na 141,9 dinara a evrodizela na 149,4 dinara.

Rezultati ovonedeljne analize maloprodajnih cena Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) pokazuju da je prosečna maloprodajna cena benzina na domaćem tržištu niža za 1,3 dinara a dizela za 60 para nego sedam dana ranije.

Posmatrajući iz perspektive prometnika, efekat smanjenja cena je dvostruk, jer su dinarske cene smanjene, uz istovremeni pad vrednosti domaće valute.

Kurs dolara je u istom periodu ojačao za 1,1 dinar, a evra za 67 para. Tako je, izraženo u evrima, prosečna maloprodajna cena goriva u Srbiji pala na najniži nivo u poslednjih pet godina otkada UNKS statistički prati kretanja na tržištu nafte i derivata nafte. Po srednjem kursu Narodne banke Srbije, prosečna cena benzina u nedelji za nama je bila 1,20 evra, a dizela 1,26 evra, što je u oba slučaja na nivou regionalnog proseka.

Prosečna maloprodajna cena benzina, u 10 zemalja regiona je 1,265 evra za litar, a dizela 1,212.

Ukoliko se očuva trend promena cena derivata nafte i stabilizuje kurs stranih valuta, i u narednim danima može se očekivati pad cena goriva na benzinskim stanicama u Srbiji.

Proteklih dana je potvrđeno da prometnici u Srbiji koriste svaku mogućnost da nižim cenama privuku potrošače goriva na svoje objekte, tako da se pod uticajem tržišne konkurencije efekat sanjenja cena na globalnom tržištu, u punoj meri prenosi na krajne korisnike.

  • Aleksandar

    06.12.2014 06:45
    Racunica
    "Tako je, izraženo u evrima, prosečna maloprodajna cena goriva u Srbiji pala na najniži nivo u poslednjih pet godina otkada UNKS statistički prati kretanja na tržištu nafte i derivata nafte."

    Moja plata je, izrazeno u evrima, takodje pala na najnizi nivo
  • Bradilko

    06.12.2014 04:44
    Da,možda,ne...
    Nije najjeftinije jer je dinar u slobodnom padu.Cena mu je taman takva da svi koji urađuju u cenu i sada imaju lepu zaradu.
  • Deki

    05.12.2014 23:26
    Tacno da je danas na NISovim pumpama cena bila 141.40.
    Tacno je i da je u Bosni cena benzina ispod 110din, a lpg je ispod 60din... bilo bi zanimljivo objasniti to.
    Zato ljudi u Bosnu i tankujte,posebno ko je blizu granice rezervoar goriva+plina i eto ustede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija