Irig: Predstavljen rad mašine za uništavanje falsifikovane robe

Predstavnici Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija demonstrirali su prvi put javnosti rad mašine za uništavanje falsifikovane robe u Irigu, donirane od strane Evropske unije, u okviru projekta "Sprovođenje prava intelektualne svojine".
Predstavnici Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija demonstrirali su rad mašine za uništavanje falsifikovane robe u Irigu, donirane od strane Evropske unije, u okviru projekta "Sprovođenje prava intelektualne svojine".

Ovom prilikom uništena je falsifikovana i piratska roba koja ne samo da ima negativan uticaj na nacionalnu ekonomiju, već predstavlja i opasnost po zdravlje i bezbednost potrošača, poput produžnih kablova, utičnica za struju, zvučnika, mobilnih telefona, daljinskih upravljača i CD-ova.

"Osim državnih organa, koji su zaduženi za borbu protiv krivotvorenja i piraterije, svest građana o štetnosti i posledicama korišćenja krivotvorenih proizvoda predstavlja dobar mehanizam  smanjenja potražnje za kupovinom falsifikata i pruža podršku legalnoj trgovini. Falsifikovana roba stvara troškove, urušava ekonomski sistem zemlje ugrožavajući javno zdravlje i bezbednost, zbog čega je neophodno jačanje svesti u pogledu korišćenja robe originalne proizvodnje", rekla je viša savetnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vera Despotović. 

Korišćenjem mašine za uništavanje falsifikovane robe, donirane od strane Evropske unije, učiniće se još jedan korak ka suzbijanju krivotvorene robe na srpskom tržištu, smatra načelnik odeljenja za tehnički nadzor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Slaviša Petković. "Na ovaj način želimo da podržimo legalnu proizvodnju po najvišim standardima, jer kupovina kvalitetnih proizvoda doprinosi budžetu zemlje, boljem zdravlju građana, ali i smanjuje kriminalne radnje", kaže on.

Kampanju "Falsifikati koštaju više, kupujem originale" Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Expertise France - francuska tehnička stručna agencija, i Delegacija Evropske unije. Cilj kampanje je podizanje svesti građana o koristima zaštite prava intelektualne svojine i  štetnim posledicama izazvane kupovinom i korišćenjem krivotvorenih proizvoda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina