Bugarski: Vojvodina nije uključena u pregovore sa EU

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Branislav Bugarski izjavio je danas da Vojvodina nije uključena u proces pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Branislav Bugarski izjavio je danas da Vojvodina nije uključena u proces pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Bugarski je tokom predstavljanja istraživanja "Evropa u Vojvodini" rekao da su predstavnici Pokrajine uključeni samo u poglavlja koja se tiču zaštite životne sredine, dok u ostala nisu, čak ni u ona o poljoprivredi iako Vojvodina stvara značajne tržišne viškove za Srbiju.

Rekao je da je Vojvodine od 2007. do 2013. godine od ukupnog broja projekata prekogranične saradnje koje je Srbija realizovala apsorbovala više od 86 odsto. On je ocenio da Srbija za sedam godina može postati članica Evropske unije, ukoliko bude dosledna na putu evropskih integracija.

Kako je rekao, "usko grlo" u realizaciji evropskih projekata predstavlja nedovoljna administrativna sposobnost domaćih institucija, a problem je i to što u lokalnim vlastima često smenjuju kadrove stručne za pisanje evropskih projekata i to isključivo zbog političke pripadnosti. Naveo je da Vojvodina u okviru Fonda Evropski poslovi organizuje obuku predstavnika lokalnih samouprava za pisanje evropskih projekata, zahvaljujući čemu će obučiti "vojsku" od 1.000 ljudi koji će poznavati "matricu" EU.

"Nažalost, na državnom nivou ne postoji politika i nema sistemskog planiranja u vezi sa evropskim projektima", kazao je Bugarski i dodao da lokalne vlasti i regioni uglavnom ne mogu da realizuju projekte bez dozvole državnih institucija.

  • Sremcina

    20.07.2015 09:11
    Gospodine Bugarski sta cete vi uraditi po tom pitanju?

    Cutati kao i do sad?
  • 17.07.2015 21:41
    Lala
    Nije ukljucen ni Banat. Sve se pare slivaju u Novi Sad. Mi Lale ne volemo novosadane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina