FOTO: Masovno uginuće ribe na području Bačke Topole

Prošle subote došlo je do masovnog uginuća ribe na akumulaciji Stara Moravica kod Bačke Topole, navode iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Prošle subote došlo je do masovnog uginuća ribe na akumulaciji Stara Moravica kod Bačke Topole, navode iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Inspekcija je izašla na teren na osnovu telefonske prijave "Ribolovačkog saveza Vojvodine" dobijene tog dana u 21.30. Pregledom cele akumulacije u dužini od pet kilometara izbrojano je 4.650 komada uginulih smuđeva dužine od 20 do 45 centimetara.

Uginula riba nalazi se na delu akumulacije od naselja Stara Moravica uzvodno prema brani u naselju Krivaja u dužini od 1.800 metara, na obe obale, u plićaku uz samu obalu ili uz trsku. Na vodi nema tragova zagađenja, niti promena u mirisu ili boji vode.

Ta akumulacija koristi se za navodnjavanje poljoprivrednih kultura od strane dva preduzeća: "Krivaja" iz Krivaje i PIK "Moravica" iz Stare Moravice. Tokom prethodnog perioda korišćenjem vode iz akumulacije sistemom pumpi vodeni stub je snižen za 110 centimetara, ali nije do sada pređena granica biološkog minimuma do kojeg je dozvoljeno zakonskim propisima zahvatanje vode za navodnjavanje.

U vremenu pre uginuća ribe bile su visoke temperature vazduha i vode, dok je u subotu, 25. jula, u popodnevnim časovima došlo do naglog pada vazdušnog pritiska i temperature vode, što je u plićaku, na delu gde je uginula riba, najverovatnije dovelo do nestajanja kiseonika u vodi što je imalo za posledicu uginuće najosetljivije vrste ribe na ove negativne uslove - smuđa.

Nije bilo primeraka uginule ribe drugih vrsta.

O uginuću ribe na akumulaciji Stara Moravica obaveštena je vodna inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

  • Proka

    28.07.2015 11:15
    pronalazač
    Pošto BT ima paralelno problem sa uginulim kokoškama i smradom iz kafilerije, jedino rešenje je da krivaju naselite krokodilima koji će se hraniti uginulom živinom, a navikli su da love u mutnom.Inače BT već sad ne oskudeva u krokodilima raznih vrsta koji se trenutno hrane iz privatnih firmi i sa budžeta.
  • nikola

    28.07.2015 08:57
    zagadjivaci
    Opet se kriju zagadjivaci,do smanjenja kiseonika
    u vodi je doslo zbog zagadjenja.Znaci do uginuca je doslo zbog zagadjenja a ne zbog smanjanja kiseonika.Ispoda da su smudjevi uginuli i zbog pada pritiska i hladjenja vode.Opet vikend!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina