Subotica: Novinari mađarske redakcije Radija Subotice ne žele u RTV Panon

Redakcija na mađarskom jeziku Radija Subotice je nazvao "skandaloznim" odluke koje je na vanrednoj, sednici doneo Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta, a kojima se predviđa stapanje te redakcije sa redakcijom Radija Panon.
Redakcija na mađarskom jeziku Radija Subotice je nazvao "skandaloznim" odluke koje je na vanrednoj, sednici doneo Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta, a kojima se predviđa stapanje te redakcije sa redakcijom Radija Panon.

U saopštenju koje prenosi "Vajdašag ma" se navodi da Odbor nije podržao predlog da se redakcija na mađarskom jeziku Radija Subotice spasi (a verovatno će se ugasiti 1. novembra) tako što bi se formirala samostalna Fondacija Subotički mađarski radio. Taj predlog je podržalo samo tri člana odbora: Erne Nemet, predsednik Odbora i glavni urednik redakcije na mađarskom jeziku Radija Subotice, Livia Tot, predsednica Udruženje mađarskih novinara u Vojvodini i Magda Semeredi, koja predstavlja Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara (DZVM/VMDK) u Odboru. Jedan član iz Radija Zrenjanin se suzdržao, dok je 11 članova Odbora za informisanje glasalo protiv.

Istovremeno je Zoltan Kozma, potpredsednik Odbora i glavni urednik TV Panon predložio zaključak po kojem Odbor smatra neprihvatljivim predlog o osnivanju Fondacije Subotički mađarski radio, jer bi osnivanje takvog radija onemogućilo rad već postojećih medija.

U predlogu zaključka se navodi da bi program koji sada priprema redakcija na mađarskom Radija Subotice ubuduće pripremala RTV Panon. Većina je podržala ovaj predlog. Učinili su to iako su u ime privatnih lica koji su osnivači Panona, Tamaš Korhec i Laslo Varga obavestili Upravni odbor Fondacije "Panonija" da bi bilo protivzakonito kad bi RTV Panon nastavila sa pripremanjem programa na mađarskom Radija Subotice, stoji u saopštenju na sajtu radija na mađarskom jeziku.

Napominje se i da je na sednici Odbora za informisanje MNS izneto da saradnici redakcije na mađarskom Radija Subotice – osim njih dvoje – nemaju nameru da pređu u RTV Panon, već se zalažu na istrajavanju uz sopstvenu programsku šemu Radija Subotice, koji postoji već 47 godina. Takođe, zalažu se za nezavisno i objektivno informisanje.

Pre sednice MNS je sedam članova Saveta dalo predlog da se po hitnom postupku osnuje Fondacija Subotički mađarski radio, a da bi se u roku od godinu dana formirala Mreža vojvođanskih mađarskih okružnih radija koju bi, osim osnove u Subotici, činili somborski, temerinski, zrenjaninski i kikindski studio. Osnivač bi bio MNS i ta fondacija bi bila nezavisna od Fondacije "Panonija".

Agencija za privatizaciju je u petak saopštila da se niko nije javio na aukciji za kupovinu Radija Subotice, pa je stoga aukcijska privatizacija neuspešna. Deonice radija će sada biti ponuđene zaposlenima, ali samo onima koji još nisu dobili besplatne deonice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina