Zrenjanin: Grad dobija prečistač otpadnih voda

Zrenjaninska Skupština donela je odluku da se počne sa izgradnjom prečistača za otpadne vode, što je najavio i v.d. direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Ivan Dević.
Sledeći korak je na Vladi Srbije koja treba da odobri model javno-privatnog partnerstva, nakon čega će se raspisati tender za pronalaženja partnera.
 
"Studija izvodljivosti je već urađena. Bitno je i da ima mnogo kompanija koje su spremne za partnerstvo, čak 31 je kontaktirana, strana i domaća, i sve imaju iskustvo u tretmanu, odnosno izgradnji, inženjeringu i tehnologijama otpadnih voda", dodaje Dević.
 
Tehnologija prerade biće definisana u daljoj proceduri, ali zadatak će biti prerada na bazi 120.000 kanalizacionih priključaka. Lokacija prečistača predviđena je na postojećem kanalizacionom izvodu na Begeju, na izlazu iz grada. Kao glavni rizici ovog poduhvata navode se neplaćanje usluga kanalizacije i nedovoljno sredstava iz fondova Evropske unije. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenjuje da je izgradnja prečištača jedan od najvećih zadataka za gradsku vlast.
 
"Kanalizacioni sistem je završen u celom gradu, intenzivno se gradi i po selima, i u narednom periodu to će biti prioritet. Sada se praktično sve otpadne vode izlivaju u jedan kanal, a iz njega u Begej, što predstavlja veliki ekološki problem. Model javnog-privatnog partnerstva je odabran zbog nedostatka para, od čega boluje svaka lokalna samouprava", objašnjava Janjić.
 
Građani Zrenjanina trenutno plaćaju minimalnu naknadu za kanalizaciju, ali, kako se navodi u obrazloženju projekta, spremni su na veće izdatke radi očuvanja životne sredine.
  • NS_BOB

    15.07.2016 16:56
    ...piju svoja g*
    Možda je moj komentar malo „off topic“, ali s obzirom da mi je supruga Zrenjaninka, imao sam priliku da čujem (a i vidim) stvari iz prve ruke u vezi vode za piće...

    Žitelji srednjeg a verovatno (poznajući mentalitet) i severnog Banata su u dobroj meri sami doprineli svom problemu sa pijaćom vodom! Priča koju sam čuo od žitelja okolnih zrenjaninskih sela me je zapanjila! Naime, kako su sela dobijala vodovode tokom poslednjih 30-40 godina, tako je rastao problem septičkih jama. E sad, tu su se "pametni" seljaci dosetili pa su prelive svojih septičkih jama jednostavno *SPROVELI DIREKT U BUNARE* iz kojih su do juče pili vodu! Jer, Bože moj, šta će im sada bunari, kada imaju na slavinu!

    I tako to traje decenijama, a onda odjednom "otkud organska/fekalna zagađenja u pijaćoj vodi iz vodovoda u Banatu" (koja se uzgred crpi iz tih istih podzemnih voda).

    ...i da, ovo nema veze sa dođošima i ne-dođošima jer ovo čuo i jedne i druge kako se i hvale kako su se dosetili, pa ne moraju više da plaćaju čišćenje jama.
  • nss

    14.07.2016 19:03
    nss
    jedino se u novom sadu na pet mesta ispusta u dunav direktno sve u originalnom izdanju...ali odzacari su hit
  • dragan

    14.07.2016 16:10
    pokazna vezba
    Prvo u Zrenjaninu pa u citavoj Srbiji pocnite da kaznjavate zagadjivace,ne sme sve da se ispusta
    u kanalizociju vec preciscene otpadne vode.Ovo nije nista novo vazilo je u YU.Kontrola je veliki
    problem u Srbiji i izvor je korupcije,kontrola otpadnih voda je najavljena pa se u vreme
    najavljene kontrole zaustavljju pogoni i ispusta se ne zagadjena voda.Sto se tice precistaca u
    Srbiji projektanti obicno vrse i kontrolu otpadnih voda(imaji svoje labaratorije) tako da sami
    sebe kontrolisu tako da ne dobijamo realnu sliku o zagadjenju.Zbog korupcije i stranacke pripadnosti lokalni zagdjivaci se stite pa u kontrolu treba ne najavljeno slati inspekcije iz drugih
    gradova.U Zrenjaninu imamo skolski primer loseg rada, u Banatskoj ulici gde otpadne vode
    ispustaju zasticeni zagadjivaci kanalizacija tece uzvodno zbog zagusenja,N.Sad Rumenacka
    ulica.Treba poceti sa KAZNJAVANJEM zagadjivaca pa tek onda se zaduzivati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.