Subotica: Čopori pasa lutalica uznemiravaju građane

Zbog zabrane za rad koju gradski azil za pse ima već više od godinu dana, na ulicama Subotice se izrazito povećao broj pasa lutalica, pa tako i broj prijava građana.
Zbog zabrane za rad koju gradski azil za pse ima već više od godinu dana, na ulicama Subotice se izrazito povećao broj pasa lutalica, pa tako i broj prijava građana.

Više od stotinu Subotičana od početka godina do danas prijavilo je Komunalnoj policiji da ih je ujeo pas.

Gotovo svaki treći poziv ovoj policiji odnosi se na probleme sa psima, kako komšijskim, tako i psima lutalicama. Čopori pasa najprisutniji su na Radijalcu i u Dudovoj šumi. Od početka godine registrovano je 1.800 poziva građana, od čega se 30 odsto, odnosno oko 500 poziva, odnosi na pse, kako one koji imaju vlasnika, tako i lutalice.

Komunalna policija ima dve opcije ukoliko uhvati psa lutalicu – da očitavanjem čipa pronađe vlasnika i kazni ga, a u suprotnom da psa pusti. U JKP "Čistoća i zelenilo" očekuju da bi problem sa smeštanjem uhvaćenih pasa lutalica mogao biti rešen jer postoji mogućnost da se sklopi ugovor sa azilom u Kikindi, u koji bi se smeštali psi iz Subotice, nakon što prođu period karantina od 30 dana u azilu u Subotici. U tom slučaju će se pas, nakon što bude uhvaćen na ulici, smeštati u takozvani "nečisti deo", odnosno u azil u Subotici, gde će biti sterilizovan i čipovan, odnosno obavljena provera zdravstvenog stanja i eventualno lečenje.

Nakon 30 dana karantina, pas treba da se premesti u "čisti deo", a s obzirom da subotički azil i prihvatilište nema dozvolu za rad tog dela, onda psa treba da preuzme azil u Kikindi. Lokalna samouprava je nedavno usvojila i pravilnik o načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja. Po tom pravilniku, oštećeni napade prijavljuju JKP "Čistoća i zelenilo" i, na osnovu potvrde koju od njih dobiju, od Gradskog javnog pravobranilaštva zahtevaju naknadu štete. O tome da li će i u kom iznosu biti nadoknađena šteta, odlučuje nadležna komisija.

  • mala lija

    14.06.2014 13:34
    pogresno ste napisali naslov
    treba - gradjani uznemiravaju copore NAPUSTENIH pasa. pa sta ste mislili da ce biti s njima kad ih izbacite iz stana i kuca? da ce pasti mrtvi? ili da ce se odseliti u drugi grad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.