Zrenjanin: Otvoren 'Budi muško klub'

Projekat centra "E8" iz Beograda, "Budi muško klub" - BMK otvoren je i u Zrenjaninu, sa namerom da promoviše toleranciju i nenasilje među mladima.
Projekat centra "E8" iz Beograda, "Budi muško klub" - BMK otvoren je i u Zrenjaninu, sa namerom da promoviše toleranciju i nenasilje među mladima.

Zrenjanin je jedan od deset gradova u Srbiji i jedan od tri grada u Vojvodini koji su dobili ovaj klub. BMK se na lokalu sprovodi uz pomoć organizacije Fotoexpo i Pokreta za evropsku kulturnu saradnju u Vojvodini.

Ideja je promocija tolerancije, nenasilja, dijaloga među mladićima, uzrasta od 13 do 19 godina. Ciljna grupa je birana prema analizi istraživanja koja je pokazala da su mladići u ovoj dobi najveće žrtve rodnozasnovanog nasilja.

- Nakon treninga koji je održan od 16. do 18. maja u Kulturnom centru, a prošlo ga je 12 mladića, krenuli smo da radimo u našem BMK - rekao je koordinator Miroslav Domjesko, dodavši da klub okuplja mladiće koji "misle svojom glavom, veruju u sebe i koji se ne plaše da menjaju pravila".

- Pravila koje je društvo nametnulo i koja su vezana za sva ona očekivanja od muškaraca koja i nisu u redu, da tako kažemo. Mi želimo da promenimo ono staro značenje izraza "budi muško", zato što on obuhvata razne stavove i ponašanja koji nisu ispravni. Mora li muškarac, zato što je muškarac, da bude nasilan i da se tako dokazuje pred drugima? Pravi muškarac koristi silu argumenta, a ne silu kao argument - kaže Domjesko.

Sve ove, ali i mnoge druge poruke članovi kluba razmenili su u komunikaciji sa sugrađanima u subotu 14. juna, kada su održali svoju prvu akciju i javnosti prezentovali “Budi muško klub”. Motivisati mlade momke da kvalitetnije provode svoje vreme i da utiču na kvalitet života drugih momaka u Zrenjaninu jedan je od ciljeva ovog kluba.

U planu su edukacije na temu droge, seksa, nasilja, a sledeća akcija koja bi trebalo da bude održana pre kraja školske godine, imaće cilj da mlade nauči da razlikuju pojmove “pol” i “rod”, kroz igricu namenjenu ciljnoj grupu BMK.

  • 16.06.2014 10:59
    Лука Лабан
    Велике сте ви битанге!!! На мала врата,заменом теза и извртањем чињеница замлаћујете младе људе у најосетљивијем периоду одрастања!!! Рат оружијем на овим просторима је стао ал сте га наставили неоружаним средствима!!! Треба бити изузетно глуп(мало је рећи наиван) или у фазону "паре не смрде" па учествовати у овоме!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.