Subotica: Milion evra štete na projektima pošumljavanja

Gradonačelnik Jene Maglai navodi da su projektima vezanim za pošumljavanje i vetrozaštitne pojaseve grad, pokrajina i republika oštećeni za milion evra, budući da nije bilo nikakvih rezultata tokom nekoliko godina njihovog sprovođenja.
Gradonačelnik Jene Maglai navodi da su projektima vezanim za pošumljavanje i vetrozaštitne pojaseve grad, pokrajina i republika oštećeni za milion evra, budući da nije bilo nikakvih rezultata tokom nekoliko godina njihovog sprovođenja.

Do ovih saznanja je došla radna grupa koju je imenovao Maglai, a među izvršiocima poslova vezanih za ove projekte navode se JKP "Čistoća i zelenilo" i "Goranski rasadnik". Odgovorni za ovoliku štetu gradu moraju biti identifikovani i sankcionisani, dodaje Maglai, propuštajući da imenuje osumnjičene dok se čitava stvar ne ispita do kraja. Gradonačelnik Maglai izneo je podatke do kojih je došla radna grupa, istakavši da je ispitan svaki ugovor i svaki posao za koji je postojala dokumentacija. Neuspešnim projektima pošumljavanja i izgradnje vetrozaštitnih pojaseva gradu, pokrajini i republici, naneta je šteta od milion evra.

- Povučena i utrošena su sredstva od blizu 40 miliona dinara a rezultat je ravan nuli. Skoro 400 hektara državne zemlje se četiri godine ne obrađuje, ili ga obrađuju delom privatnici. Godišnji zakup je blizu 100.000 evra, znači još 400.000 evra štete za lokalnu samoupravu, republiku i pokrajinu. Znači, preko 80 miliona dinara štete a da ne govorimo o izgubljenoj dobiti da je ta površina zasađena i donela prihod ovoj zajednici - rekao je Maglai. Još 24 miliona dinara štete naneto je u projektu gradnje vetrozaštitnih pojaseva.

- To znači da imamo štete negde oko milion evra sa ovim projektima. Veoma neslavno završila se avantura da napravimo veći projekat od Marije Terezije - rekao je Maglai. Pošumljavanje je vršeno od 2010. godine, kada je Ministarstvo poljoprivrede dalo 395 hektara državnog zemljišta na deset godina korišćenja, kako bi se tokom četiri godine digli zasadi šuma. Radi se o 203 hektara u KO Đurđin, 89 u KO Bikovo i 102 u KO Žednik.

Prva kontrola urađenog je izvršena tek 2013. godine, a tada je utvrđeno da u Bikovu nije vršeno nikakvo pošumljavanje a da su parcele bez prava koristili nepoznati ljudi koji ništa nisu plaćali. U Đurđinu je od planiranih 203 hektara, pošumljavanje izvršeno na svega 25 hektara, dok je u Žedniku izvršeno na svega 14 hektara. Čak je postojala i komisija koja je vršila nadzor nad ovim poslovima i koja očigledno nije radila svoj posao.

Za ove poslove Ministarstvo poljoprivrede je izvođaču radova JKP "Čistoća i zelenilo" avansno uplatilo preko 20 miliona dinara, pokrajina oko 15 miliona a grad 3,1 milion za ograđivanje prostora. Radna grupa koja se ovim bavila ustanovila je da nema programske i projektne dokumentacije, nema rešenja o imenovanju stručne komisije, dnevnika radova, otpremnica za pojedine račune, nadzora nas isporukom, preuzimanjem i sadnjom kao ni dokumenata da je sprovedena javna nabavka za sadnice nabavljene od Pokreta gorana Subotica i preduzeća "Ligostrum".

Odgovorna lica koja se navode u izveštaju komisije su čelnici "Čistoće" Vladimir Dragin, Elizabeta Tumbas i Nikolov Nikolčo. Maglai je dodao da nikoga neće da optuži dok sve ne bude istraženo do kraja, ali da odgovorni za ovakvu štetu moraju biti sankcionisani.

  • Lala1

    19.07.2014 05:05
    Eko sistem
    Pošumljavanje i podizanje vetrozaštitnih pojaseva ima veoma vaŽnu ulogu u zaštiti eko-sistema i oČuvanju ugroŽenih Životinjskih i biljnih vrsta. Rezultati će biti vidljivi tek za minimum 10 godina. NemoŽe se oČekivati neki vidljivi rezultat u kratkom vremenskom periodu.
  • ns

    18.07.2014 10:51
    politicari
    Malo je naslov i izjava zbunjujuca. Naravno da nema rezultata kada nista nije uradjeno.
    To je klasicna politicka placka za nesto sto treba uraditi a nije.
    Pozatvarati one koji su dobili pare a nisu uradili projekat, nisu posumili, nisu izvrsili nadzor. Kao i one koji su dali pare bez projekta i odredili izvodjace bez tendera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina