Pančevo: Koliko će koštati grejanje?

U Grejanju još nije urađen proračun koliki će ukupno biti računi svih Pančevaca koji su na daljinskom grejanju, kada bude počela naplata po potrošnji na podstanicama.
U Grejanju još nije urađen proračun koliki će ukupno biti računi svih Pančevaca koji su na daljinskom grejanju, kada bude počela naplata po potrošnji na podstanicama.

Ovo pitanje se postavlja pošto će veliki broj građana i na godišnjem nivou plaćati više. Ali, to će, tvrdi direktor ovog javno-komunalnog preduzeća Miodrag Lazić, biti eventualno dovoljno da se pokriju poskupljenja i gasa i struje, te bi smanjenje cene kilovata dovelo verovatno i do gubitaka. Prema novoj gradskoj odluci, cena grejanja se sastoji iz dva dela: jedan predstavlja fiksne troškove preduzeća i plaća se tokom cele godine, i varijabilnog dela koji se plaća onda kada se i greje. Zna se da je cena fiksnog dela 34 dinara i 11 para po metru kvdratnom, a kilovat po kojem se računa promenjivi deo troškova je šest dinara i 80 para. O ceni kilovata, u koju su uračunati troškovi gasa, struje i vode, odlučuju lokalne samouprave, ali je način obračuna propisan u Uredbi Vlade Srbije. Pošto postoji najava da će veliki deo građana na godišnjem nivou plaćati veću cenu, pitanje je da li će Javno-komunalno preduzeće "Grejanje" ostvariti i veću dobit, pošto je već prošle godine ostvarilo dobitak u vrednosti od 100 miliona dinara.

- Detaljne procene još nismo uradili. I ovogodišnji pozitivan prihod se ne koristi za plate radnika, nego za investicije. Dug je period kako se ne ulaže u opremu. Naša cena ne treba da pokrije samo troškove, nego i investiciono održavanje, koje je skupo. Mi bi trebalo da obnovimo i kotlove i gorionike u toplanama - rekao je Miodrag Lazić, direktor JKP-a "Grejanje". Direktor "Grejanja" skreće pažnju na činjenicu da su, i pre početka grejne sezone, troškovi počeli da rastu. Gas je poskupeo za nešto manje od jedan i po procenat, a u najavi je i poskupljenje struje. Lazić zato misli da gradska Skupština ne bi trebalo da smanjuje cenu osnovice, to jest kilovata u varijabili, jer to može dovesti ponovo do dugova u ovom javnom preduzeću. Lazić kaže da je jedini način da se smanje troškovi da stanari ulože u svoje zgrade, odnosno da urade dobru izolaciju i ugrade individualne merače, ili da za početak stave samo termostatske ventile, kojima bi regulisali temperaturu u stanovima i na taj način smanjili troškove.

Ono što treba znati jeste da će računi tokom zime biti daleko veći u odnosu na period kada nema grejanja. Tako će stan od 52 kvadrata sa prosečnom potrošnjom energije za grejanje u decembru imati račun od 12 hiljada dinara, u januaru 11.608, u februaru 9.903, u martu osam hiljada, u aprilu oko pet, a tokom letnjih meseci po 1.780 dinara, što je trošak za održavanje. Ono što "Grejanje" nudi jeste dogovor o dinamici plaćanja. - Ovom prilikom pozivam građane da ukoliko zapadnu u problem da se u martu jave i da pokušamo da nađemo rešenje. Rešenje ide u tom pravcu da se obaveze plate u pet do šest rata, do nove grejne sezone - naglasio je direktor JKP-a "Grejanje". Do niže cene grejanja može se doći samo povećanjem energetske efikasnosti, kaže Lazić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina