Kikinda: Matematiku predaju inženjeri

Kikindskim osnovnim i srednjim školama trenutno nedostaje čak deset profesora matematike.
Kikindskim osnovnim i srednjim školama trenutno nedostaje čak deset profesora matematike.

Umesto profesora, matematiku predaju uglavnom inženjeri mašinstva i elektrotehnike, jer na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema potrebnog kadra. U srednjim školama u Kikindi ove godine biće manje odeljenja, jer je Ministarstvo prosvete, zbog nedovoljnog broja učenika, ukinulo tri odeljenja u četiri srednje škole.

- Osnovne škole imaju veći problem od srednjih škola zbog nedostatka nastavnika matematike. Ove godine četiri profesora matematike otišla su u penziju, a slabo je interesovanje mladih ljudi za studije matematike, tako da je taj kadar deficitaran. Problem se rešava angažovanjem inženjera mašinstva i elektrotehnike, koji po proceni direktora određene škole mogu da predaju taj predmet - objašnjava dugogodišnji direktor OŠ "Sveti Sava" i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Vitomir Radak.

Za razliku od profesora matematike kojih nema dovoljno, škole trenutno imaju više profesora istorije, geografije i fizičkog vaspitanja nego što im treba. Zbog toga će pojedini u narednoj školskoj godini imati manju normu od 20 časova mesečno, a samim tim i manju platu. To je, ipak, bolje rešenje od gubitka posla, jer je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 13 profesora fizičke kulture.

- Postigli smo dogovor između osnovnih i srednjih škola da se nastavnici i profesori ovih predmeta raspodele po školama. Međutim, od septembra će imati manju normu pa će im i plate će biti srazmerno manje. Svi nastavnici koji su u stalnom radnom odnosu imaju prednost prilikom preraspodele - kaže Vitomir Radak.

Za posao strepe i učitelji, jer će ovog septembra u kikindskim školama biti čak 100 prvaka manje nego pre godinu dana.

- Ovog septembra niko od učitelja neće biti tehnološki višak, jer je u školama napravljena drugačija preraspodela. Međutim, naredne školske godine očekuju nas ozbiljni problemi, jer će đaka sigurno biti još manje - kaže Radak.

  • Matematičar

    14.08.2014 07:38
    Jedino vi sve znate.Zašto se školuju učitelji profesori kad to mogu da rade mega ing stručnjaci. Dobra vam je pedagogija , psihologija. Dok je bilo dobro na direktorskim foteljama,i u firmama gde ste zarađivali 2 proferske plate niste tako gov orili.Možda znate više od lekara.
  • dipl. ing.

    13.08.2014 14:37
    I treba, jer inzenjeri bolhe i vise znaju tj. vise su imali prakticne primene matematike i isto teorije u poredjenju sa profesorima. I bolje znaju da objasne.
  • jaja

    13.08.2014 11:42
    Pa di su experti ostalih "struka"?
    Ja se stvarno zebezeknjivam!
    Pa kako sada kojekakvi giga, mega, kilo itd. experti za sve & svašta, nisu u mogućnosti da predaju metematiku? Toliko mendžamera i niko pojma nema o matematiki. Pa di su uvek pametni i za sve sposobni pravnici i ekonomisti?
    Vidi sad čudesa!
    A kada im daju da budu direktori, savetnici il' pomoćnici u kojekakvim JKP i JP, odmah se prihvataju (čak i kada im to prvo radno mesto u životu!). Tu se ionako rešavaju problemi tipa sistema od cca osam do deset jednačina sa po dve nepoznate, što ovi expertovi rešavaju iz cuga i "iz glave" ili iz rukava! Inače, za to, samo nama, koji nešto znamo o toj matematiki, trebaju godine rada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina