Pokrajinska vlada o Programu za zaštitu žena od nasilja

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici utvrdila Predlog odluke o Programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u Vojvodini, a za period od 2015. do 2020. godine i uputila ga Skupštini Vojvodine na usvajanje.
Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici utvrdila Predlog odluke o Programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u Vojvodini, a za period od 2015. do 2020. godine i uputila ga Skupštini Vojvodine na usvajanje.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kao predlagač i institucija odgovorna za sprovođenje prve Strategije u svih 45 opština i gradova u Vojvodini, sredstva je obezbedio uz finansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za podršku akcijama protiv nasilja nad ženama (United Nations Trust Fund to End Violence against Women).

Ovaj Fond UN je na globalnom konkursu podržao trogodišnje sprovođenje Strategije putem projekta "Ka sveobuhvatnom sistemu za suzbijanje nasilja nad ženama u AP Vojvodini", jednog od 21 podržanog projekta među 1023 pristigla, u iznosu od 990.970 američkih dolara. Iz budžeta AP Vojvodine bilo je obezbeđeno 1.400.000 dinara.

Osim podrške projektnim aktivnostima, Pokrajinska vlada je, u saradnji sa Fondom B92, podržala i izgradnju sigurnih kuća u Zrenjaninu, Pančevu i Somboru, u ukupnom iznosu od 17.000.000 dinara. Tradicionalno 10. decembra, na Dan ljudskih prava, Pokrajina dodeljuje godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova.

Pokrajinska vlada je odlučila da se Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova za 2013. godinu, dodeli dr Tatjani Đurić- Kuzmanović iz Novog Sada i Akademiji ženskog preduzetništva iz Bačkog Petrovca. Tatjana Đurić- Kuzmanović je profesorka ekonomije na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu. Njeni istraživački interesi uključuju feminističku razvojnu ekonomiju, rodno programsko budzetiranje, rod i globalizaciju i korporativnu društvena odgovornost.

Akademija ženskog preduzetništva iz Bačkog Petrovca jedna je od prvih nevladinih organizacija koja je svoje aktivnosti usmerila na ekonomsko osnaživanje žena. Na programima koje sprovodi, naglasak je na edukaciji i treninzima žena za uspešno vođenje biznisa i drugih poslova u postojećim uslovima, čime je direktno doprinela ekonomskoj nezavisnosti žena i smanjivanju rodnih nejednakosti u sferi ekonomije.

Takođe, nakon rebalansa budzeta AP Vojvodine, za 26 miliona dinara su povećana sredstva namenjena za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i subvencije nezaposlenim licima za samozapošljavanje. Na taj način, do kraja ove godine, planirano je da se dodatno obezbede uslovi za zapošljavanje još 200 lica, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

  • Lara

    12.11.2014 21:52
    ako vec toliko brinete za nas zene sto ne otvrate nova radna mesta u Vojvodini,to vam izgleda nije toliko vazno?
  • 12.11.2014 21:51
    nemojte samo vise da nas stitite,od vase zastite nam je prazan dzep.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina