Dinosaurusi su bili toplokrvna bića?

Najnovije istraživanje ukazuje na to da su praistorijski kičmenjaci najverovatnije istovremeno bili endotermna (toplokrvna) i ektotermna (hladnokrvna) bića.
Najnovije istraživanje ukazuje na to da su praistorijski kičmenjaci najverovatnije istovremeno bili endotermna (toplokrvna) i ektotermna (hladnokrvna) bića.

Dinosaurusi su najverovatnije pripadali sasvim novoj kategoriji bića koja su naučnici nazvali mezotermnim.

Stručnjaci su se tokom sitraživanja vodili prvenstveno potrošnjom energije – upoređujući stopu rasta 381 vrste dinosaurusa sa njihovim metabolizmom, naučnici su ustanovili da se njihova potrošnja energije ne poklapa ni sa toplokrvnim ni sa hladnokrvnim organizmima.

Stručnjaci sada pretpostavljaju da su dinosaurusi imali topla tela, sa mišićima i nervima koji su imali sposobnost brzog aktiviranja uprkos malim obrocima i velikoj telesnoj masi.

“Nijedan sisar veličine tiranosaurusa ne bi mogao da ostane u životu jedući tu količinu hrane”, navodi Džon Grejdi, biolog sa Univerziteta u Novom Meksisku i autor istraživanja.

Naučnici su dodali da bi u novu kategoriju zapravo mogle da budu uključene i neke današnje vrste sa odstupanjima u metabolizmu, poput tune, pojedinih vrsta ajkula i australijskog sisara (mravojeda) zvanog Ehidna.
  • 01.06.2015 08:32
    Veličine
    Pa najbolje da su morali da se sunčaju kako bi pokrenuli metabolizam za dnevne aktivnosti i lov.
    Krdo dinosaurusa koje traži mesto za sunčanje...
    Ne sumnjam da će za nekih 10-20 godina izleteti sa nekom novom tezom koja će pobijati prethodne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.