Održan prvi festival dronova

Dronovi - letelice na daljinsko upravljanje letele su danas nad centralnom pariskom avenijom Šanzelize gde se održava prvi festival dronova.

Dronovi raznih oblika i veličine "zuje" duž rute koja se zaustavlja kod Trijumfalne kapije. Tokom festivala organizovana je trka dronova, kao i više radionica o upravljanju ovim letelicama i propisima za njihovo korišćenje. Civilima je zabranjeno letenje dronova iznad Pariza bez posebne dozvole, ali je to dozvoljeno za današnju manifestaciju, čiji cilj je upoznavanje javnosti sa francuskom industrijom dronova.

Francuska je lider u svetu u trgovini dronova za civilne svrhe, sa 300.000 prodatih dronova prošle godine, što je trostruko više nego 2014. godine. Oko 1.300 firmi i 3.000 ljudi radi u sektoru civilnih dronova u Francuskoj, a zarada se procenjuje na 300 miliona evra, od čega je 60 miliona za profesionalne dronove.

Dronovi, nalik helikopterima sa tri ili četiri elise, za "pilote" - početnike, mogu se kupiti i za manje od 100 evra, a savršenije mašine koštaju više od 1.000 evra i to bez kamere. U Francuskoj je bilo više misterioznih preleta dronova prošle godine iznad osetljivih lokacija, što je zabrinulo vlasti i zbog čega su pooštreni uslovi i propisi za njihove letove.  

Teme

DRON
  • Zivan

    04.09.2016 22:10
    Steta sto televizija nije prernosila svojevrsni dronmiting buducnosti...
  • ana

    04.09.2016 20:58
    za ovo bi drzava mogla pare da namlati posle zabrane.
    Zna li neko kako se onesposobljavaju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.