Predsednik zabranio crne automobile, moraju da se farbaju u belo

Nova godina je donela nove probleme vozačima automobila u Turkmenistanu.
Predsednik zabranio crne automobile, moraju da se farbaju u belo
Foto: Pixabay
Na osnovu zakona koji je doneo predsednik ove zemlje, svim vlasnicima crnih automobila je naređeno da ih prefarbaju u belu ili neku drugu svetliju boju ili će im u suprotnom automobili biti oduzeti.
 
Zbog ove odluke vlasti u Turkmenistanu crni automobili su postali ilegalni na ulicama gradova.
 
Sudeći po izvorima iz ove zemlje, policija je automobile s ulica i parkinga ispred kuća odvlačila na državni parking, bez upozorenja vlasnika automobila.
 
Mnogi od vlasnika su saznali da su ostali bez svojih limenih ljubimaca od svojih komšija koji su videli kako policija odvlači njihova vozila. Kako je mnogima od njih dosadilo da čekaju zvanično saopštenje policije, obratili su se upravi državnih parkinga, gde su automobili skladišteni, a kao odgovor za oduzimanje bila je činjenica da su njihovi automobili crne boje. 
 
Vlasnici limenih ljubimaca su mogli da dobiju svoje automobile nazad samo uz prethodno potpisan formular u kojem se obavezuju da će svoje automobile prefarbati u belu ili neku drugu svetliju boju. Osim zabrane koja je trenutno uvedena, ova azijska zemlja je ranije stavila zabranu i na uvoz svih novih automobila koji su u crnoj boji.
 
Mnogi građani Turkmenistana za ovu neobičnu odluku vlasti krive svog predsednika, kontroverznog Gurbangulua Berdimuhametova. Predsednik je pre stupanja na dužnost lidera ove države bio stomatolog, a njegovi poznanici ističu da je opsednut belom bojom.
 
On je po stupanju na dužnost ulice glavnog grada Asgbata obložio belim mermerom i naredio farbanje fasada u belu boju. U svom vlasništvu ima i ergelu rasnih konja koji su svi bele boje, a u javnosti se uvek pojavljuje u svečanim belim odelima. Predsednička palata je ukrašena belim tepisima i belim cvetnim aranžmanima.
 
Njegov osnovni moto je da nema mesta za crnu boju u beloj utopiji, pa samim tim i za crne automobile nema mesta na ulicama Turkmenistana.
 
Zakon o zabrani crne boje je mnogo pogodio vlasnike crnih automobila, koji ističu da je farbanje u neku drugu boju veoma skup proces, a da je nakon stupanja zakona na snagu ova usluga kod majstora poskupela još više.
  • Peka

    12.01.2018 11:58
    Isto
    Isto kao i u Srbiji, samo što je ovde sve u ružičastoj boji.
  • dule

    11.01.2018 11:02
    Jel možda predsednikov braca pre donošenja zakona kupio nekoliko stotina tona bele boje?

    Ako ima brata naravno.
  • Vozač

    11.01.2018 10:03
    I bez farbanja mi ih vidimo ružičasto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.