Preskaču jedan dan zbog ekonomije

Južnopacifička ostrvska država Saoma preskočiće jedan dan kako bi poboljšala svoju ekonomiju, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Južnopacifička ostrvska država Saoma preskočiće jedan dan kako bi poboljšala svoju ekonomiju, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).


Samoa će preskočiti dan tako što će se prebaciti na zapadnu stranu međunarodne datumske granice, što će joj olakšati poslovanje sa Australijom i Novim Zelandom.

Sada je Samoa 21 sat iza Sidneja, a od 29. decembra biće tri sata napred. Do promene će doći 119 godina nakon što je Samoa prvi put "promenila stranu". Tada je prešla na istočno računanje vremena u pokušaju da poboljša trgovinu sa SAD i Evropom.

Australija i Novi Zeland su, u međuvremenu, postali najveći poslovni partneri Samoe.

"U poslovanju sa Novim Zelandom i Australijom gubimo dva radna dana nedeljno. Kada je ovde petak, subota je na Novom Zelandu, a kada smo mi u crkvi u nedelju, u Sidneju i Brisbejnu su već na poslu," rekao je premijer Samoe Tuilaepa Sailele Malielegaoi.

Samoa sa nalazi na otprilike pola puta između Novog Zelanda i Havaja i na ostrvu živi oko 180.000 ljudi.

  • Хе

    10.05.2011 06:47
    Некима ни недељу дана не би помогло...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.