Planete koje slobodno lutaju kosmosom

Britanski astronomi saopštili su danas da su otkrili fenomen za koji se dosad mislilo da je nemoguć - planete koje nisu vezane ni za jednu zvezdu, već slobodno lutaju kosmosom.
Britanski astronomi saopštili su danas da su otkrili fenomen za koji se dosad mislilo da je nemoguć - planete koje nisu vezane ni za jednu zvezdu, već slobodno lutaju kosmosom.

Tokom dvogodišnjeg posmatranja, astronomi su detektovali 10 planeta, po svojoj masi najpribližnije Jupiteru, navećem nebeskom telu u našem solarnom sistemu, koje se nalaze na tako velikoj udaljenosti od najbliže zvezde da bi se moglo reći da slobodno krstare Mlečnim putem.

Rezultati istraživanja, objavljeni u britanskom naučnom časopisu Nejčer, predstavljaju novi prodor u proučavanju egzoplaneta, tj. planeta van našeg solarnog sistema kojih je od 1995. identifikovano više od 500.

Spomenutih deset planeta otkriveno je tokom potrage za objektima koji se nalaze na 10 do 500 astronomskih jedinica (AU) od neke zvezde.

AU je standardna mera približno jednaka udaljenosti Zemlje od Sunca (oko 150 miliona kilometara).

Poređenja radi, Jupiter je udaljen pet AU od sunca, a najudaljenija planeta Neptun 30 AU.

Prema teoriji o nastanku planeta, planete predstavljaju aglomeraciju prašine i gasova i vezane su za svoje zvezde, prinuđene da kruže oko njih sve dok se one ne ugase.

Astronomi veruju da su se veoma udaljene planete odvojile od svog gravitacionog "sidrišta" još u najranijoj fazi.

Studija, objavljena u časopisu Nejčer, je delo dva tima naučnika koji su tokom dve godine analizirali na desetine miliona zvezda Mlečnog puta koristeći tzv. tehniku gravitacionog mikrolensinga koja registruje promene sjaja u izmerenoj zvezdanoj svetlosti kada se zvezda sa planetama postavi skoro direktno ispred neke još dalje zvezde.

"Implikacije ovog otkrića su dalekosežne", istakao je nemački astronom Joakim Vambsgans u komentaru koji je, takođe, objavljen u Nejčeru.
  • ćelavac

    19.05.2011 06:47
    ee, pa pisac verovatno nije bio na tom času
  • Mada

    19.05.2011 06:23
    @Konfuzija
    A nesto se to kao rasplinulo u zadnje vreme, pa se taj Pluton vise ne smatra (navodno) za planetu ... ostali samo Miki i Shilja :-)
  • @Konfuzija

    19.05.2011 06:17
    Pluton je izgubio status planete i sada je tzv. "patuljasta plneta"

    http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%BD_(%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%99%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0_%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.