Kriju koliko su trošili na izbore

Političke partije još nisu dostavile finansijske izveštaje koji bi trebalo da pokažu od koga su dobile novac za predizbornu kampanju i kako su potrošile sredstva dobijena iz budžeta za lokalne izbore u Vrbasu i Bačkoj Palanci. Nezavisnih procena o troškovima nema, ali bilo je tu gala koncerata, poklona i mnoštvo bilborda.

Mesec dana od isteka zakonskog roka za predaju izveštaja, građani Vrbasa tvrde za "Blic" da se ne sećaju skuplje predizborne kampanje, a stranke se međusobno optužuju da su potrošile na stotine hiljada evra, iako je maksimalno moglo da bude potrošeno 18.000 evra.

Kao i njihove partijske centrale, partijski ogranci širom Srbije nemilice troše novac poreskih obveznika pred izbore i ne podnose izveštaje onima od kojih su uzeli sredstva. Ono što su do sada slali Republičkoj izbornoj komisiji, koja ih nije ni kontrolisala, bili su nepotpuni izveštaji uglavnom, po oceni stručnjaka, frizirani, tako da se uklope u propisima zadate budžete. Sada su se još više osilili jer se čak i ne trude da podnesu račun. Izgovaraju se pravnim vakumom koji je nastao kada je donošen Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je predvideo da Agencija počne sa radom 1. januara, dok je u Zakonu o finansiranju stranaka određeno da Agenciji počnu da predaju račune od 1. oktobra.

Predizborne zvezde Granda

"Dužnost stranaka je da Agenciji podnesu račun deset dana nakon završenih izbora, bez obzira na to što ih Agencija neće analizirati do 1. januara, kada počinje sa radom. Trenutno nije ništa gore stanje nego ranije što se tiče kontrole finansija u partijama jer RIK ništa nije radio. Međutim, kada Agencija počne sa radom, stranke koje nisu ispoštovale zakon moraće da odgovaraju i da budu kažnjene novčano ili možda gubitkom prava na dalje finansiranje iz budžeta", kaže direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić.

Tokom dvomesečne borbe za glasove birača stranke nisu štedele u predizbornom materijalu, TV i radio predizbornim spotovima, a u Vrbasu, osim sa plakata, izborni kandidati su se građanima obraćali s brojnih bilborda. Na završnoj konvenciji SPS-a, recimo, nastupile su mlade zvezde "Granda", a koalicija "Za evropski Vrbas - Boris Tadić" je svoju izbornu pobedu proslavila besplatnim koncertom "Operacije trijumf". U lokalnim odborima, kažu, nemaju precizne podatke o ukupnom iznosu jer nisu raspolagali sredstvima, već su fakture i račune upućivali u pokrajinske odbore ili stranačke centrale.

Kazne će stranke dovesti u red

"Kada Agencija počne da radi od januara sledeće godine, moraće da utvrdi metodologiju nadzora i redovnog i predizbornog finansiranja stranaka. Nije teško otkriti da li su izveštaji frizirani, samo ako hoćeš. U svakom slučaju, stranke moraju da podnose izveštaje u zakonskom roku i sve koje to nisu uradile Agencija će moći prekršajno da kazni jer ti prekršaji ne zastarevaju, a novčane kazne nisu male. Stranke će početi drugačije da se ponašaju kad budu primorane da plaćaju kazne kojih do sada nije bilo i to će biti udarac u srž problema u vezi s korupcijom", kaže za Đorđe Vuković, direktor CeSID-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.