Šta svi treba da znaju o računarima?

Bez obzira na to koliko ste "na ti" sa tehnologijom, postoje određene stvari sa kojima bi svako ko ima računar trebalo da se pozabavi.
Bez obzira na to koliko ste "na ti" sa tehnologijom, postoje određene stvari sa kojima bi svako ko ima računar trebalo da se pozabavi.

U nastavku teksta opisane su stvari koje svako može (i treba) da nauči kako bi njegov računar i dalje bio brz, siguran i jednostavan za korišćenje.

Postavite jednostavan "backup" sistem

Pouzdan "backup" podataka na računarima je neophodan ali to je uvek jedna od onih stvari koje ćete srediti "jednog dana".

Postavljanje "backupa" traje samo nekoliko minuta. Ako "backupujete" podatke na spoljni hard disk, možete koristiti jednostavne alate koje imate na svom računaru kao što su Windows Backup ili Apple's Time Machine.

Zaštitite se od virusa

Korisnici Windowsa odavno znaju kakve im probleme mogu zadati virusi i drugi zlonamerni softveri na internetu. Ipak, dobra vest je ta da je ove štetočine prilično lako izbeći.

Za početak se preporučuje da se nauči razlika između virusa, trojanaca i druge vrste napada, kao i nešto o mitovima koje ih okružuju. Zatim, instalirajte neki dobar antivirusni program kako bi se zaštitili.

Omogućite baterijama da duže traju

Za vek vaše baterije bolje je da baterija prilikom punjenja bude ispražnjena 50% jer će tako duže trajati. Bateriju u potpunosti možete isprazniti jednom mesečno. I na kraju, držite baterije na hladnom mestu jer vrućina nije opasna samo za vaš procesor, već i za vaše baterije.

Pristupite kućnom računaru sa bilo kog mesta

Jeste li ikada izašli napolje sa prenosnim računarom i shvatili da ste nešto važno ostavili na računaru kod kuće? Uz jednostavnu aplikaciju možete se prijaviti na kućni računar sa drugog računara.

Windows korisnicima na raspolaganju je mnoštvo opcija, a jedna od boljih je Remote Desktop Connection, aplikacija koja je ugrađena u Windowse.Hamachi je takođe jednostavan program uz pomoć kojega ćete začas kreirati virtualnu privatnu mrežu (VPN).

  • Jogi Letač

    21.09.2012 08:45
    Ako želite produžiti vek baterije, držite uvek napunjenu bateriju. Ako radite na bateriju, čim vam se ukaže prilika, napunite je do kraja. Memorijski efekat kod baterija je jedna urbana legenda. Tu pojavu su otkrili na NASA-inim satelitima sa NiCd baterijama, koje se odavno ne koriste. Da bi se pojavio memorijski efekat, baterija bi morala uvek do istog nivoa da se isprazni, što nema teorije u kućnim uslovima. Na pomenutim satelitima je to bilo moguće, jer su se trošile baterije dok je satelit bio u senci Zemlje, pa se baterije nisu mogle puniti solarnim ćelijama.
  • Linus Torvalds

    21.09.2012 07:34
    Open your mind use OPEN SOURCE
    "Zaštitite se od virusa" Zašto kada upotrebom bilo koje distribucije Linux-a ste svakako zaštićeni od virusa. Potražite na net-u pa ćete videti o čemu govorim.
  • Pristupite kućnom računaru sa

    21.09.2012 06:11
    :/
    Ovo sto ste naveli je zastarelo,
    koristite Logmein.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.