Otkrivena "rečna dolina" na Titanu

Naučnici su otkrili do sada najveće "vodeno telo" van Zemlje – 322 kilometra dugu rečnu dolinu na Saturnovom mesecu Titanu.
Naučnici su otkrili do sada najveće "vodeno telo" van Zemlje – 322 kilometra dugu rečnu dolinu na Saturnovom mesecu Titanu.

Male reke i "vodeni" putevi primećeni su ranije na Titanu, međutim ovako velika reka, koja se proteže preko njegovog severa, prva je do sada otkrivena na najvećem Saturnovom satelitu. Naučnici su je upravo zbog veličine prozvali "mini-Nil".

Astronom Kristijan Hajgens, koji je otkrio Titan 1655. godine, još tada je predvideo postojanje ovog fenomena.

-S obzirom da Zemlja i Jupiter imaju svoju vodu i oblake, nema razloga zašto ih i druge planete ne bi imale – rekao je Hajgens.

Titanova "voda", naravno, nije H20, već je u pitanju tečni metan ili prirodni gas. Voda bi na Titanu bila zaleđena, jer se temperature na površini kreću oko -143 stepeni Celzijusovih.

Naučnici kažu da izvor "vode" može da bude kiša, jer je mesečeva atmosfera vlažna i zabeleženi su periodični pljuskovi.

Najnovije otkriće daje Titanu potencijal za ovozemaljski pejsaž.

- Sastojci koji su potrebni za dugu su sunčeva svetlost i kiša. Titan ima oboje – kaže atmosferski stručnjak Les Kauli.

Na Titanu možda ima i talasa, procenjuju stručnjaci, koji bi mogli da budu i sedam puta veći nego na Zemlji, ali i tri puta sporiji. Iako nema dokaza o životu na Titanu, naučnici ukazuju da nova otkrića jačaju tu mogućnost.

  • Osmi sekretar SKOJA

    17.12.2012 15:14
    Ako mi ne verujete pitajte lovce
    A tek sarani ovoliiiiki.I ne treba dozvola za pecanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.