Za moskovski trg isečena jelka stara 110 godina

Jelka koja će ove godine biti centralni simbol novogodišnje proslave u Moskvi, isečena je danas u podmoskovskom Dmitrovskom regionu.
Jelka koja će ove godine biti centralni simbol novogodišnje proslave u Moskvi, isečena je danas u podmoskovskom Dmitrovskom regionu.

Jelka, stara 110 godina i visoka više od 30 metara, stiže specijalnim vagonom večeras u Moskvu gde će na Sabornom trgu Moskovskog Kremlja najkasnije 24. decembra stajati svečano okićena.

Po dolasku, ona će biti pregledana da se vidi da li je oštećena u transportu i da li grane treba podvezati. Pošto je Saborni trg prilično vetrovito mesto, izradiće se specijalna betonska čaša visine oko metar i po u koju će jelka biti postavljena.

U kićenju jelke, koje će trajati nekoliko dana, učestvovaće petnaestak radnika kojima će se pridružiti deca, štićenici dečjih domova Moskovske oblasti.

Jelka će biti ukrašena u bojama ruske trobojke, imaće 1,5 kilometar novogodišnjih traka, 4.500 lampica, oko 3.000 ukrasnih kugli.

Tradicija ukrašavanja jelki u Rusiju je stigla sa Zapada. Prve jelke su bile još za vreme Petra Velikog. Tada su bile ukrašene jabukama, orasima, papirnim cvetovima, a kasnije svećama i lampicama.

  • Dejan

    20.12.2012 16:17
    @ Bez potrebe
    Izgleda da će posejati 12000 semenki, a ne posaditi sadnice, ali to i nije toliko bitno. Dobro je da se to radi planski i da se šuma obnavlja.
    Ipak, nekako je sve to tužno. To drvo je živelo 110 godina i moglo još toliko, a sada ga seku zbog nečeg tako prozaičnog.
    Što bi kod nas 90-ih rekli: "Posadićemo novu, još lepšu i još stariju..."
    Pozdrav
  • R2D2

    19.12.2012 21:54
    idioti.
  • pawlle

    19.12.2012 14:49
    za "nss" to, sto to je u srce dirnulo sto sam napisao da je kretenski iseci drvo staro 110 god. za 1 dan nekog slavlja je i dalje kretenski, osuda svakog secenja drva , a bice da te je pogodilo sto sam napisao za tzv."bracu" po nicemu................. ma mrzime da ti pisem vise

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.