FOTO: 18 dozvoljenih frizura u Severnoj Koreji

Vlada Severne Koreje objavila je spisak od 18 frizura koje je dozvoljeno nositi, kako bi odvratila građanke od "imitiranja zapadnjačkog izgleda".
Vlada Severne Koreje objavila je spisak od 18 frizura koje je dozvoljeno nositi, kako bi odvratila građanke od "imitiranja zapadnjačkog izgleda".

Iako "kolekcija" od 18 frizura već značajno ograničava maštu dama, za žene iz Severne Koreje izbor je zapravo još uži. Dok devojke mogu da nose šiške, pletenice i šnalice u kosi, udatim ženama se preporučuje strogo kratka kosa ili bob sa trajnim loknama.

Stroga pravila odnose se i na muškarce, koji moraju da imaju kratko podšišanu kosu na potiljku i uredne zulufe. Šišanje je obavezno na svakih 15 dana, a dužina dlake ne sme da prelazi pet centimetara.

Poželjan izgled odavno je promovisan u emisiji pod nazivom "Ošišajmo se u skladu sa socijalističkim stilom života", koja je u Severnoj Koreji emitovana 2005. godine.
Producenti emisije slali su na teren skrivene kamere, koje su "hvatale" buntovnike čija frizura se nije uklapala u smernice. Zatim su njihova imena javno objavljivali, kako bi ih izvrgli ruglu. U prilog strogim pravilima, emisija je nudila sumnjive "naučne" dokaze, poput onog da dugačka kosa "isisava" energiju iz mozga.

  • lola

    21.02.2013 21:11
    @Varg
    I ti si druže imao dugu kosu dok te nisu ćorkirali, a sad nam tu palamudiš o urednosti. Ah, ti propali blackeri, omatore, pa kad krenu da ćelave odmah se proskinerišu...
  • 21.02.2013 20:24
    Možda je preterivanje ovako nešto, ali bolje i to nego što vidim ovde sada popularno.
    Devojke ošišaju pola glave, a druga polovina ostane duga. Odvratno, da ne pominjem boje kose itd.
    Još kada vidim muškarca sa kosom do pola leđa, pa kao žensko izgleda...
  • 21.02.2013 19:38
    Anonimna
    A šta se dešava sa onim ko nema da plati šišanje svakih 15 dana? Da li je kod njih ta usluga besplatna za sve ili ih sankcionišu na neki način?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.