Koncertna dvorana u Beču dom 50.000 pčela

S ciljem senzibilizacije javnosti na dramatičan problem sve većeg broja smrti pčela, krov bečke koncertne dvorane Konzerthaus postao je dom za 50.000 pčela.

S ciljem senzibilizacije javnosti na dramatičan problem sve većeg broja smrti pčela, krov bečke koncertne dvorane Konzerthaus postao je dom za 50.000 pčela.

Reč je o, kako je saopšteno, društveno-agnažovanom projektu bečkog Konzerthausa kojim se apeluje na potrebu zaštite pčela, a u sklopu projekta postavljene su četiri košnice pčelara Kristofa i Bernharda Vedeniga koji na taj način svoje pčele žele da zaštite od štetnog uticaja neonikotinoida, generacije novih insekticida.

"Beč je idealno mesto za uzgoj pčela jer ovde uvek nešto cveta", objasnio je Kristofer Vedenig.

U radijusu od tri kilometra od Konzerthausa se ne nalaze samo gradski park i botanička bašta, nego i park Prater, a akcija je osmišljena u svrhu senzibilizacije javnosti za dramatični problem uginuća pčela obzirom da se od 2011. godine njihov broj prepolovio.

"U gradu se ne koriste pesticidi, tako da je ovde moguće bio-pčelarstvo", objasnio je pčelar.

Preostalih 430 košnica braće Vedenig raspoređeno je na deset mesta u Donjoj Austriji, a pčelari će jednom nedeljno posećivati Konzerthaus, kako bi se brinuli o pčelama. Prvi med se očekuje već za mesec dana.

  • Vlada

    09.05.2013 13:42
    ...
    bzzzzzz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.