VIDEO: Planira da dva meseca provede na grebenu usred Atlantika

Nik Henkok iz Edinburga namerava da postavi novi rekord tako što će provesti 60 dana sam na zabačenom grebenu usred Atlantika.
Nik Henkok iz Edinburga namerava da postavi novi rekord tako što će provesti 60 dana sam na zabačenom grebenu usred Atlantika.

Henkok će pokušati da na grebenu Rokol, erodiranom vulkanu, udaljenom 11 sati plovidbe zapadno od arhipelaga Spoljašni Hebridi, obori dosadašnji rekord izdržljivosti od 42 dana.

Na svoju dvomesečnu ekspediciju, škotski avanturista će poneti pola tone opreme, uključujući zalihe hrane i vode. Tokom svog samovanja, živeće u zaklonu u obliku čaure koji će sam postaviti na 30 metara širokom grebenu koji se uzdiže svega 21 metar iznad mora.

"Pripremio sam dnevnu rutinu vežbi i bezbednosnih provera", kaže Henkok koji na ostrvu Haris čeka povoljnu vremensku priliku kako bi se otisnuo na Rokol koji je u sastavu Velike Britanije od 1955.

Henkok, alpinista i maratonac, želi da obori rekord trojice aktivista Grinpisa koji su 1997. godine proveli na grebenu 42 dana u znak protesta protiv istraživanja novih nalazišta nafte i gasa u morskom dnu.

Osim postavljanja novog rekorda, Henkokov cilj je i da prikupi novac u dobrotvorne svrhe.

  • ns

    30.05.2013 12:44
    upravo sam pronašao Rokol na google Earth i jeste 11 sati vožnje od Škotske ali je to i dalje samo 370km i kad se gleda na mapi daleko je to od sred Atlantika ili neke vodene divljine, na redovnoj ruti brodova, daleko od opasnih voda, blizu kontinenta, blizu ljudi, pa zaboga Island je mnogo dalji, severniji, ekstremniji pa ljudi normalno žive ovo je kao kad bi neko na Islandu izneo tu kućicu na dvorište i spavao nekoliko noći tu, mož' misliti
  • 30.05.2013 07:44
    Ne razumem šta je ovde avantura, ako ima svu potrebnu opremu, to zvuči kao da je dva meseca u malo lošije opremljenoj vikendici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti