Deset razloga zašto treba da imate psa

Ne govori se bez razloga da je pas čovekov najbolji prijatelj. Ove životinje su više od drugara i nekoga sa kim ćete jednostavno provoditi slobodno vreme. Psi su stvorenja koja čine za nas neverovatne stvari i zaslužuju naše divljenje.
Ne govori se bez razloga da je pas čovekov najbolji prijatelj. Ove životinje su više od drugara i nekoga sa kim ćete jednostavno provoditi slobodno vreme. Psi su stvorenja koja čine za nas neverovatne stvari i zaslužuju naše divljenje.

Psi osećaju ljudsku patnju

Goldsmits koledž je nedavno objavio studiju čiji rezultati pokazuju da će pas radije prići čoveku koji plače ili pati, nego onom koji je miran. Ovo ukazuje da psi osećaju empatiju i da rado pomažu ljudima koji pate i da ih uteše.

Psi mogu da detektuju rak

Zahvaljujući njihovom neverovatnom čulu mirisa, psi su pokazali, zavisno od studije, od 70% do 99% tačnosti prilikom detektovanja raka kod pacijenta koji su se nalazili u njihovom prisustvu.

Psi mogu da osete napad pre nego što se on dogodi

Najnovija istraživanja pokazala su da psi mogu da upozore pacijente pre nego što ovi dobiju napad, na primer, epilepsije. Oni ovo mogu ponekad da predvide i po nekoliko sati pre napada. Još nije sa sigurnošću utvrđeno kako oni to rade, ali su mnogim osobama sa zdravstvenim tegobama na ovaj način olakšali život.

Psi smanjuju stres na poslu

Zaposleni koji na posao dovode svog psa manje su podložni stresu i više vole svoj posao, jednostavno zato što ih prisustvo njihovog ljubimca u kancelariji čini srećnim.

Psi čuvaju zdravlje beba prljajući se

Još jedna nedavno sprovedena studija pokazala je da su bebe iz kuća u kojima živi pas zdravije od onih koje nemaju ljubimca. Kod dece bez ljubimaca češći su slučajevi kašlja, kijavice, alergija i infekcija uva. Kao razlog tome stručnjaci navode činjenicu da psi obožavaju da se valjaju u prašini i blatu, što jača dečji imuni sistem.

Psi vam pomažu da održite kondiciju

Studija Londonskog univerziteta pokazala je da su deca koja imaju psa aktivnija i češće vežbaju od svojih vršnjaka koji nemaju ljubimca. Vežbanje i trčanje sa psom je zabavnije, a životinje pomažu i u motivaciji.

Psi detektuju nizak nivo šećera u krvi

Njihovo čulo mirisa je još moćnije nego što ste mislili: oni mogu da nanjuše šećer u krvi. Oni tako mogu da upozore osobu da joj je šećer nizak, ili će lajati da dozovu pomoć ukoliko osoba doživi napad. Psi ovako svakodnevno spašavaju živote dijabetičara.

Psi vas drže dalje od alergena

Psi mogu biti trenirani da detektuju određene alergene. Ukoliko je vlasnik alergičan na puter od kikirikija, pas će ga upozoriti ako to u njegovoj hrani nanjuši.

Psi pomažu ljudima u socijalizaciji

Britanski naučnici su zaključili da psi funkcionišu kao "društveni katalizatori", koji pomažu ljudima da češće izlaze, komuniciraju i prevaziđu izolaciju.

Psi sprečavaju pojavu ekcema kod dece

Deca mlađa od godinu dana koja imaju psa manje su sklona razvijanju hroničnih kožnih ekcema.

  • sasa

    13.11.2013 06:52
    tacno
    Sa dosta stvari se slazem u ovom tekstu, a o ostalim jednostavno ne znam. Ono sa cim bih se najvise slozio je pretposlednja stavka, a to je da psi pomazu u socijalizaciji ljudi. Ja sam puno ljudi upoznao dok sam imao psa medju kojima dosta do tada povucenih i nedrustvenih ljudi. Jos jedino da se vlasnici pasa pocnu kod nas savesnije ponasati, kupiti izmet svojih ljubimaca i stavljati im korpe na njuske i da svi uzivamo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.