FOTO: U najhladnijem gradu na svetu je -47 stepeni

Grad Jakutsk, šest vremenskih zona udaljen od ruske prestonice Moskve, a 450 kilometara od polarnog kruga, sa prosečnom temeraturom od minus 40 stepeni, može da se pohvali titulom najhladnijeg grad na planeti.

Grad Jakutsk, šest vremenskih zona udaljen od ruske prestonice Moskve, a 450 kilometara od polarnog kruga, sa prosečnom temeraturom od minus 40 stepeni, može da se pohvali titulom najhladnijeg grad na planeti.

Temperaturne razlike među godišnjim dobima su velike, tako da nije neuobičajeno da leti bude prijatno i sunčano, sa temperaturom do 25 stepeni, dok zimi temperatura ume da padne do minus 60.

Rekordno nisku temperaturu ovaj grad je zabeležio jednog fabruarskog dana -  minus 64,4 stepena, dok je juče u njemu izmereno "samo" minus 47.

Dublji slojevi tla su trajno zamrznuti, što otežava izgradnju viših zgrada i sve ambicioznije građevinske projekte, tako da sve mora da se gradi na betonskim stubovima nad zemljom.

Uprkos ovako surovim uslovima - škole ne rade tek ako temperatura padne ispod minus 52 stepena.

  • pawlle

    31.01.2014 14:01
    jebeno
  • komunalac

    31.01.2014 12:38
    Koliki...
    ..im je onda račun za plin?!
  • Deki

    31.01.2014 11:12
    A pre 20tak dana u Americi -30 I čitav haos, frka, sve stalo... svi svetski mediji se bave time. Moš misliti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.