Ćumur bio sastavni deo ženskog ulepšavanja

Žene pribegavaju različitim trikovima kako bi izgledale lepše, i tako je gotovo oduvek. Ali, osim što su se vremenom promenili preparati za negu, drugačiji su i ideali lepote.
Žene pribegavaju različitim trikovima kako bi izgledale lepše, i tako je gotovo oduvek. Ali, osim što su se vremenom promenili preparati za negu, drugačiji su i ideali lepote.

Još u drevnom Japanu, gejše, koje su bile poznate po svojoj lepoti, koristile su maske za lice. Te maske bile su napravljene od izmeta ptice, a naročito popularna bila je maska od izmeta slavuja.

Uklanjanje fleka i ožiljaka sa kože nije bilo ni približno jednostavno kao danas. Dok drevni Egipćani nisu otkrili lekovita svojstva vitamina A i E, ožiljci i fleke su uklanjani pilingom koji je bio "nežan" otprilike kao šmirgla.

Pre nego što je taman ten postao simbol lepote i seksepila, žene su radile gotovo nemoguće stvari kako bi im ten bio što svetliji. Dame iz više klase neretko su koristile losione koji sadrže živu i arsen, kako bi izbelele svoju kožu, jer se smatralo da je taman ten "rezervisan" samo za siromašne žene koje rade na polju.

U periodu Drugog svetskog rata, kada razne prese i sprave za ispravljanje kose nisu postojale, devojke su se snalazile onako kako su morale. Da bi ispravile svoju "grivu", koristile su peglu za peglanje veša.

Dok su devojkama danas dostupne različite dijete i režimi ishrane i na Internetu, savet u vezi sa ishranom dvadesetih godina prošlog veka nije se mogao lako čuti. Gotovo jedini dostupan savet bio je jednostavan: "Ne jedi previše slatkiša. Pola kilograma slatkiša trebalo bi da traje najmanje 24 časa".

Sa druge strane, savet za skidanje kilograma šezdesetih godina prošlog veka bio je potpuno drugačiji od starijih, kao i od današnjih saveta. I bio je, u najmanju ruku čudan – ženski magazini savetovali su damama da jedu što više slatkiša kako bi smršale, jer će im to umanjiti apetit, pa neće jesti hranu koja još više goji.

Metode za osveživanje daha danas su brojne – od paste za zube, preko raznih tečnosti za ispiranje usta, do žvakaćih guma. Međutim, dok ništa od ovih stvari još nije postojalo, devojke su dah osvežavale žvakanjem komada ćumura.

Očigledno je da su se "standardi" lepote dosta promenili tokom vremena. Današnji ideal ženske lepote je manekenska mršavost, a ranije se savršenom smatrala devojka sa oblinama. Izgladnjivanje, razne dijete i preterana mršavost postale su popularne tek početkom 19. veka.

Ako želite obrve kojima ćete privući pažnju svakog muškarca, dame iz 1940-ih godina dale bi vam sledeći savet: "Obrijte ih, a zatim iscrtajte ćumurom!" Ovakvo oblikovanje obrva bilo je popularno pre pojave radnji specijalizovanih samo za šminku i kozmetiku.

Kao što ranije nisu postojale olovke kojima jednostavno možete da isrcrtate obrve, takođe nije bilo ni maskare. Pronicljive dame doskočile su i tom problemu: pravile su maskaru tako što su mešale usitnjeni ugalj sa vazelinom, a zatim mešavinu nanosile na trepavice.

Danas, kozmetički preparati prolaze kroz rigorozna klinička ispitivanja, pre nego što se nađu na rafovima prodavnica. Situacije je dvadesetih godina bila znatno drugačija, kada je reč o testiranju proizvoda. "Ne upotrebljavaj svaki kozmetički preparat koji se reklamira ili koji ti neko preporuči. Dopusti i drugim devojkama da unište svoju kožu", pisalo je na jednoj publikaciji iz tog vremena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.