Ovo verovatno ne znate o hrani koju jedete...
Analne izlučevine dabra
Poznat kao sastojak: castroreum
Konzumiramo ga: kao aromu vanile
Reč je, naime, o tečnosti koja se nalazi u anusu dabra. Teško je zamisliti da taj sastojak nikada niste niste uneli u organizam kao zamenu za aromu vanile.
Ljudske dlake
Poznate kao sastojak: L-cisterin
Konzumiramo ga: u pecivima, kolačima i mnogim drugim stvarima
To je spoj iz ljudske kose ili perja patke koji se koristi kao sredstvo za pojačanje ukusa. L-cisterin je čest sastojak koji se koristi u pekarama.
Katran
Poznat kao: boja za hranu
Konzumiramo ga: u gotovo svakoj veštačko obojenoj hrani
Kada su proizvođači pre 120 godina počeli u hranu da dodaju sintetičku boju, one su najvećim delom sadržale katran. Iako je prehrambena industrija gotovo iskorenila katran iz upotrebe, alternativa nije mnogo bolja ni zdravija. Katran su zamenile sirovine dobijene iz nafte.
Antifriz
Poznat kao: propilen glikol
Konzumiramo ga: kao preliv za salatu
Propilen glikol se obično koristi kao antifriz, ali je otrovan od etilen glikol. Dodaje se prelivima za salate, a služi za zgušćavanje.
Bromin
Poznat kao: bromirano biljno ulje (BVO)
Konzumiramo ga: kao sodu s ukusom limuna
Nešto što se zove 'biljno ulje' može zvučati bezopasno u proizvodnji hrane, ali aktivna supstanca biljnog ulja, bromin, koristi se u obradi nameštaja i može biti vrlo toksična. Unosi li se u organizam u velikim količinama može uticati na neurološke sposobnosti i prerani početak puberteta.
Biodizel
Poznat kao: tercijarni-butil-hidrokinon (TBHQ)
Konzumiramo ga: kao pileće medaljone
U većim količinama može biti veoma opasan po zdravlje. Koristi se u skoro svemu, od žvakaćih guma, laka za nokte do krekera sa sirom. Toliko je otrovan da samo jedan gram može izazvati bolest.
Pesak
Poznat kao: silicium-dioksid
Konzumiramo ga: u supama, soli i još koječemu
Hrani se dodaje kao sredstvo protiv stvaranja grudvica, ali i za kontrolu vlage. Ukoliko vam supa iz kesice bude imala pomalo čudan, ustajao ukus, sada znate šta je tome razlog.
Gorivo za avion
Poznat kao: butil hidroksi toluen (BHT)
Konzumiramo ga: u žitaricama
Ovaj antioksidant pomaže namirnicama da održe svežinu. Sada znate zašto vaše pahuljice ostaju nedeljama hrskave.
Sredstva za čišćenje
Poznat kao: natrijum borat (E285)
Konzumiramo ga: u kavijaru
Natrijum borat je sastojak koji se često koristi u proizvodima za čišćenje. Međutim, nalazi se i u kavijaru. Iako je u Americi zakonom zabranjen, u ostatku sveta nije retkost.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar