VIDEO: Poslednja parna lokomotiva ide u penziju

Poslednja evropska parna lokomotiva na redovnoj putničkoj liniji u utorak će otići u zasluženu penziju, pošto će njen posao u poljskoj železnici preuzeti voz sa dizel motorom.
Poslednja evropska parna lokomotiva na redovnoj putničkoj liniji u utorak će otići u zasluženu penziju, pošto će njen posao u poljskoj železnici preuzeti voz sa dizel motorom.

Voz na redovnoj putničkoj liniji na trasi Volcin-Lesno u Velikopoljskoj pokrajini još samo u ponedeljak vuče poslednja evropska parna lokomitiva Ol49-59 koja prestaje da funkcioniše 1. aprila.

Parna lokomotiva je železnička lokomotiva koja za svoj pogon koristi snagu iz parne mašine. Ove lokomotive koriste za gorivo neki zapaljiv čvrst materijal, obično ugalj, drvo ili koks, a radi dobijanja vodene pare u kotlu, koja pod pritiskom vrši mehanički rad, odnosno okreće točkove. Čvrsto gorivo i zalihe vode se prenose sa lokomotivom, na samoj lokomotivi ili na vagonima koje vuče za sobom. Parne lokomotive su prvo razvijene u Velikoj Britaniji tokom ranog 19. veka i dominirale su železničkim prevozom do sredine 20. veka. Od 1920-ih su postepeno zamenjivane dizel i električnim lokomotivama.

Prototip parne lokomotive 1784. izradio je škotski pronalazač Vilijam Mardok.

  • NP

    31.03.2014 15:44
    @Ivica
    Sarganska osmica je muzejska pruga, tj koristi se samo u turisticke svrhe. Takve linije postoje i u drugim drzavama u Evropi (npr Svajcarska, Nemacka, UK...) ali to NISU redovne putnicke linije.
    U tekstu je rec o redovnoj putnickoj liniji, dakle ne turistickoj atrakciji.
    Pozdrav
  • ivica

    31.03.2014 13:15
    a sarganska osmica
    Pa i kod nas postoji parnjača i to uske pruge!
    A o poljskoj parnjači nema informacija, recimo: od kada radi, ko je je proizveo, koliko kilometara je prešla, ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti