VIDEO: Četvrtasta rupa na Suncu

Na Suncu ove nedelje postoji velika "četvrtasta" rupa sudeći po fotografijama koje je napravila Nasina "Solar Dynamics" laboratorija.
Na Suncu ove nedelje postoji velika "četvrtasta" rupa sudeći po fotografijama koje je napravila Nasina "Solar Dynamics" laboratorija.

Tamna rupa na spoljnoj atmosferi Sunca je fenomen poznat kao "čeona rupa". U pitanju je razmak između magnetskih polja kroz koje izlazi solarni vetar.

U rupi, koja izgleda mračno zato što postoji manje materijala koji emituje ultra-ljubičasto svetlo, moguće je videti svetle okvire gde vrela plazma ocrtava male deliće solarnom magnetnog polja na površini.

Međutim, zašto je "četvrtasta"?

Za ovaj neobičan oblik ne postoji određeni razlog, objašnjava Mika Mekkinon sa sajta io9.

"Rupe mogu biti raznih oblika i veličina. S obzirom na raznovrsnost oblika i veličina, ove "čeone rupe" su poput svemirskih oblaka koje možemo da posmatramo i uviđamo skrivene oblike u apstraktnim šemama", dodaje Mika.

Ove rupe mogu uticati na Zemljino magnetno polje ukoliko se nalaze na pravom mestu, ali NASA tvrdi da je ova isuviše južno da bi mogla da utiče na našu planetu.

  • Dane

    14.05.2014 19:42
    Rupa na Suncu
    Možda je to neka vasionska maglina koja prolazi ispred Sunca
  • Crna Rupa

    13.05.2014 13:42
    djavo doso po svoje
    This is the end my only friend...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.