Zlokobno italijansko ostrvo prodato za 513.000 evra

Italijanski biznismen Luiđi Brunđaro u utorak je na aukciji osvojio pravo da pod 99-godišnji zakup uzme živopisno ostrvo Povelja u venecijanskoj laguni.
Italijanski biznismen Luiđi Brunđaro u utorak je na aukciji osvojio pravo da pod 99-godišnji zakup uzme živopisno ostrvo Povelja u venecijanskoj laguni.

Brunđaro, inače vlasnik agencije za zapošljavanje, ponudio je najveću svotu, i to 513.000 evra, dok je lokalna zajednica kao drugi ponuđač ponudila značajno manje, 160.000 evra. Ipak, predstavnici lokalne zajednice se nadaju da će uveriti italijansku vladu da odbije Brunđarovu ponudu.

Portparol ovog biznismena je kazao kako on još nije odlučio šta će uraditi sa ostrvom, ali će sigurno dozvoliti posete zainteresovanih i investirati 20 miliona evra da bi obnovio njegove zapuštene objekte.

Objašnjavajući razloge njegove kupovine, portparol je rekao: "Želeo je to da uradi zbog Venecijanaca, kako bi zaustavio Arape i Kineze da ga kupe".

Biznismen će se prilikom odlučivanja konsultovati sa gradonačelnikom Venecije i predstavnicima lokalne zajednice.

Na drugoj strani, Lorenzo Pesola, portparol Udruženja Povelja, ističe da je ponuđena cena nerealna.

"Mi ćemo insistirati da ta ponuda bude odbijena", poručio je u ime lokalne zajednice.

Državna agencija koja rukovodi aukcijom ima 30 dana da prihvati ili odbije najvišu ponudu za zakup ostrva.
Ostrvo Povelja za svoju zlokobnu reputaciju može da se zahvali jamama u koje su Italijani u doba epidemije kuge bacali leševe, ali i žive bolesnike. Tu su ih zakopavali, spaljivali ili ostavljali da trunu. Nekoliko vekova kasnije, poremećeni lekar je na ostrvu izgradio bolnicu za mentalno poremećene, u kojoj ih je mučio i na njima vežbao lobotomiju. Kako legenda kaže, lekara su proganjali duhovi, zbog čega je poludeo i bacio se sa tornja bolnice.

Danas je ostrvo nenaseljeno, ali posetiocima nije dopušten pristup, iako ruševine bolnice, crkve i krematorijuma još postoje. Istražitelji paranormalnih pojava tvrde da je na ostrvu zabeležen izrazito visok stepen aktivnosti.

Najpoznatija žrtva kuge bila je mala Marija, koja je za vreme epidemije odvojena od roditelja, a njen duh navodno dan-danas stoji na obali ostrva i plače za rodnim gradom Malamokom na drugom kraju lagune.

Procenjuje se da je u 16. veku oko 100.000 stanovnika Venecije umrlo na Povelji. Sve žitelje sa simptomima kuge slali su na ostrvo gde su ih i pokopavali ili spaljivali. Kažu da je tlo na ostrvu mešavina ljudskog pepela i kostiju. Stanovnici Venecije izrazito su praznoverni što se tiče zlokobnog ostrva i vide ga kao čistilište zlih duša.

"Kad zao čovek umre, probudi se na Povelji", kazao je jedan žitelj.
.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.