Predsednik Urugvaja sa "običnim" građanima čekao u redu u bolnici

Najsiromašniji predsednik na svetu, Hose Muhika, snimljen je kako čeka u redu u javnoj bolnici kao i svi ostali građani.
Najsiromašniji predsednik na svetu, Hose Muhika, snimljen je kako čeka u redu u javnoj bolnici kao i svi ostali građani.

Muhika, najsiromašniji je predsednik na svetu. Ovaj skromni 78-godišnjak koji se nalazi na čelu Urugvaja poznat je po tome da veliki postotak svoje predsedničke plate daje u humanitarne svrhe. Nakon stupanja na vlast Muhika je odbio da živi u predsedničkoj rezidenciji i, iako je postao najmoćniji čovek zemlje, nastavio je da živi u jednosobnoj kućici na porodičnoj farmi.

U trenutku kada je zaseo na vlast, Volksvagen 'buba' proizvedena 1987. godine, bila je jedina imovina u vlasništvu ovog skromnog predsednika, a vrednost joj se procenjuje na 1.900 dolara. Budući da bivši vođa gerile nema račun u banci, a malu farmu cveća prepisao je na suprugu, automobil je u tom trenutku bio sve što je imao.

Muhika je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina učestvovao u oružanoj pobuni protiv demokratski izabranih urugvajskih vlasti zbog čega je ovaj bivši vođa levičarske gerile u zatvoru proveo punih 14 godina, a predsednik Urugvaja postao je 2009. godine.

Poznat kao 'Pepe', Muhika tvrdi da je šest puta ranjen, i da je više puta mučen i držan u samicama. Oslobođen je u sklopu opšte amnestije nakon završetka vojne diktature u Urugvaju 1973- 1985. godine.

Muhika je bio ključan čovek u transformisanju Tupamarosa u političku stranku, koja zajedno sa socijalistima i drugim manjim strankama čini široku koaliciju levice, na vlasti od 2005.

  • Zli Kritičar

    26.06.2014 11:47
    setio se čiča...
    Naravno... čeka da ga pregledaju i odmara. Umesto da se bavi državničkim poslovima, naš'o čovek način da uhvati krivinu :)
  • Scotch Bonnet

    26.06.2014 10:32
    Nije Pepe Muhika siromasan!

    On je neuporedivo bogatiji od ovih nasih dzukela na vlasti!
  • Limanka

    25.06.2014 22:25
    Hose Muhika-veliki Čovek
    Tekst o Hoseu, koji sam našla negde na internetu, pre otprilike godinu dana pa ga celog prenosim:
    "Najsiromašniji šef jedne države je Hose Muhika, predsednik Urugvaja. Međutim, on je veoma bogat u duši. Živi na farmi, vozi stari model "bube", pomaže susedima oko kućnih poslova. Za sebe zadržava samo 10% svoje predsedničke plate. Ostatak deli svojim građanima. Zbog toga je dobio nadimak "najsiromašniji predsednik". Od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, za sebe zadržava samo 1.250 dolara koje troši na osnovne životne potrebe. "Dobro mi je sa toliko novca. Mora da mi bude dobro, s obzirom da znam koliko Urugvajaca preživljava sa mnogo, mnogo manje novca!", rekao je Muhika za španski "El Mundo".
    Njegova supruga radi kao senator i takođe donira deo svojih prihoda. Oni žive u skromnoj kući, imaju farmu sa cvećem a najvredniji kupljen predmet je upravo "buba" koja vredi oko 2.000 dolara.
    Muhika odbija da živi u predsedničkoj rezidenciji i prošle zime je ustupio beskućnicima da se ne bi smrzli.
    Hose Muhika nema račun u banci, nema dugove i istinsko zadovoljstvo svojim životom crpi iz svoje porodice i iz ljubavi prema svom psu Manuelu.
    Zbog ovakvog načina života prvog čoveka Urugvaja, ne treba da nas iznenadi podatak da je Urugvaj jedna od najmanje korumpiranih država na svetu."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.