Restoran u kojem mušterije poslužuju roboti

U jednom futurističkom restoranu na istoku Kine, androidi se bakću oko šporeta, dok roboti na točkovima serviraju jela klijentima.
U jednom futurističkom restoranu na istoku Kine, androidi se bakću oko šporeta, dok roboti na točkovima serviraju jela klijentima.

Ovaj mali lokal, koji je otvoren prošle sedmice u Kunšanu, u provinciji Đijangsu, nudi regionalne specijalitete, ali usluga nema ništa sa tradicijom, naprotiv.

Dva robota dočekuju goste na vratima restorana sa nekoliko reči dobrodošlice, dok četiri mala androida prinose supe, pirinač i druga jela na poslužavnicima.

"Ćerka mi je tražila da joj napravim robota jer mrzi kućne poslove", objasnio je vlasnik restorana Song Jugang, dodajući da mu je to dalo ideju da "zaposli" androide i u svom lokalu.

U kuhinji rade dva poveća plava robota sa crvenim lampicama umesto očiju. Jedan je zadužen za pržena jela, dok drugi priprema raviole i druge punjene specijalitete.

Deo osoblja restorana čine ljudi čiji je zadatak da odlaze u nabavku i pripremaju sofisticiranija jela. Song je rekao da ga je svaki robot koštao oko 40.000 juana (4.860 evra), koliko otprilike iznosi godšnja plata radnika od krvi i mesa.

"Roboti razumeju četrdesetak rečenica i naredbi iz svakodnevnog života. Nikada se ne razboljevaju, ne traže godišnji odmor, ni slobodne dane", zadovoljno ističe vlasnik restorana. Dovoljno ih je puniti strujom tokom dva sata da bi efektivno radili pet sati.

Ovaj futuristički restoran nije prvi ove vrste u Kini. U Harbinu, na severoistoku Kine, jedan sličan ugostiteljski lokal otvoren je 2012. Cena radne snage je poslednjih godina u Kini znatno porasla, te su mnoge kompanije bile podstaknute da ubrzaju automatizaciju svojih proizvodnih pogona. Kina je koliko prošle godine premašila Japan kao zemlja sa najviše industrijskih robota.

U svakom slučaju, u Kunšanu, Songovi klijenti su oduševljeni novim iskustvom dostojnim naučnofantastičnih filmova. Roboti se kreću u pravoj liniji među stolovima, a kada naiđu na prepreku ljubazno se izvinjavaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.