Da imate 20 miliona evra, šta biste popravili u vašem gradu?

Kada biste na raspolaganje dobili 20 miliona evra, šta biste "popravili" u vašem gradu?
Kada biste na raspolaganje dobili 20 miliona evra, šta biste "popravili" u vašem gradu?

Zelene površine i projekti vezani za očuvanje životne sredine dobijaju najviše glasova građana Pariza, koji sada imaju mogućnost da direktno biraju u šta će se ulagati novac iz budžeta.

En Hidalgo, prva gradonačelnica Pariza, namenila je u tu svrhu pet procenata gradskog budžeta, što iznosi oko 20 miliona evra.

Parižani su mahom glasali za projekte ozelenjavanja grada, poput pravljenja "živih zidova" od biljaka i "bašti za učenje". Takođe, novac će biti uložen i za izgradnju novih bazena.

Hidalgo kaže da će građani imati priliku da odlučuju šta će uraditi sa delom gradskog budžeta svake godine sve do 2020. i da je "predala ključeve budžeta Parižanima".

Glasanje za projekte obavlja se putem interneta, a ovog puta odlučeno je da se 40 zidova u gradu prekrije biljkama, kako bi se stvorila "mikroklima i popravio biodiverzitet". Projekat je dobio najviše glasova i za njega je izdvojeno dva miliona evra.

Na drugom mestu po broju glasova bio je predlog da se neiskorišteni delovi grada ubeleže u posebnu mapu, kako bi mogli da se koriste za izložbe, projekcije filmova i društvene događaje, a za njega je izdvojeno 1,5 miliona evra.

Na trećem mestu bio je projekat uvođenja "bašti za učenje" pored svih obdaništa i vrtića.

Građani su odabrali i projekte poput mobilnih punktova za skupljanje otpada, kako bi se unapredilo recikliranje, zajednički prostori za mlade preduzetnike, zatvaranje ulica u određeno vreme, kako bi deca mogla nesmetano da se igraju i novi bazen.

  • Ana

    04.10.2014 10:49
    Baština
    Izmestila bih Exit na neku Vudstok poljanu, zatim bih renovirala Gradić u Petrovaradinu, da bude jedno divno mesto i za nas i za turiste, od kojih bi grad imao lepe prihode. Verovali ili ne, ali i Gradić je deo lepe nam tvrđave, samo već godinama ružno izgleda..
  • 04.10.2014 08:52
    Platila bih svima racune za struju,komunalije i poreze.Mislim da bi toliko bilo dovoljno...a, ako nesto pretekne celu vlast bih smenila,pa ako i od toga pretekne dve fabrike bih napravila i zaposlila nezaposlene...Jedino bih za sebe uzela 100evra i otisla na Najlon da se obucem od glave do pete!
  • gari

    04.10.2014 01:08
    popravio
    bi razmisljanje i otisao na rulet i stavio sve na crveno :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.