Putin doneo "nuklearni kofer"?

Putin je u Beograd došao s naizgled običnom torbom, međutim, ona je standardni deo automatizovanog sistema upravljanja strateškim nuklearnim snagama.
Putin je u Beograd došao s naizgled običnom torbom, međutim, ona je standardni deo automatizovanog sistema upravljanja strateškim nuklearnim snagama.

Ovakav sistem pri ruci imaju predsednici Sjedinjenih Država, Ruske Federacije i Ujedinjenog Kraljevstva, piše Blic. "Nuklearni kofer" predsednika Rusije je deo sistema upravljanja strateškim nuklearnim snagama "Kazbek" Ideja o "nuklearnom koferu", koji Rusi zovu "čeget" po planinskom vrhu u provinciji Balkariji, pojavila se krajem sedamdesetih.

"U pitanju je jedna od najbolje čuvanih tajni. U pitanju je sistem veza, jer je upravo zaštićeni sistem veza ključ efektivnog komandovanja. U narodu ovaj kofer nazivaju "nuklearnim koferom", jer to sjajno zvuči, ali nije u pitanju sistem koji ima dugme koje, kada ga predsednik Putin pritisne, pokreće nuklearno naoružanje. Nije logično da predsednik komunicira sa svojim saradnicima mobilnim telefonom, već putem sistema koji niko ne može da prisluškuje", kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Ove navode potvrdio je i Valerij Jarinič, iz moskovskog Instituta za međunarodne odnose, koji u knjizi "Ruska nuklearna doktrina“ piše da je "čeget" poseban model telekomunikacionog aparata koji se ne može blokirati niti ometati i uvek je uz predsednika.

  • 19.10.2014 12:34
    Kod nas je Dačić poznat po koferu, ali ne nuklearnom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti