Narandžina kora uklanja neprijatan miris obuće

Pomorandže su bogate lekovitim sastojcima, koriste se u pripremi raznih poslastica i voćnih salata, ali se i njihova kora može iskorititi.

Pomorandže su bogate lekovitim sastojcima, koriste se u pripremi raznih poslastica i voćnih salata, ali se i njihova kora može iskorititi.

Pre upotrebe pomorandžine kore, dobro je operite pod mlazom hladne vode. Evo zbog čega pomorandžina kora nakon ljuštenja ne treba da završi u kanti za otpatke.

Uklonite mrlje od vode. Ako vas nerviraju mrlje od vode koje se stvaraju na česmama jednostavno ih možete ukloniti tako što ćete ih ispolirati unutrašnjošću narandžine kore.

Poliranje drvenog nameštaja: beli deo kore narandže takođe može vratiti sjaj starom drvenom nameštaju.

Sredstvo za čišćenje: kore narandže stavite u staklenu teglicu, prelijte belim sirćetom, pa neka stoji u frižideru nekoliko nedelja i povremeno promešajte. Nakon nekoliko nedelja procedite tečnost, ulijte u sprej bocu i koristite za čišćenje podova i prozora.

Za teranje insekata: mravi, moljci i komarci ne vole određene komponente koje su pronađene u kori narandže. Oteraćete ih tako da koru narandže postavite na mesta odakle mislite da insekti dolaze.

Za osvežavanje prostorija: narandža ima neodoljivo osvežavajući miris koji svakoj kući daje određeni šarm. Kore narandže jednostavno osušite u rerni, sameljite u blenderu i stavite u male platnene vrećice. Možete ih objesiti u kupatilo, ormare.

Omekšajte smeđi šećer: ako vam se smeđi šećer često pretvori u grudve, to ćete sprečiti tako što ćete u posudu sa šećerom staviti nekoliko komadića kore narandže. A kao bonus dobićete i sjajnu aromu šećera.

Za otklalnje mirisa iz obuće: koricu narandže stavite u platnenu kesicu, zavežite i preko noći stavite u cipele koje nisu baš ugodnog mirisa. Kora će upiti sav neugodni miris.

Piling za telo: ovo je najjednostavniji piling koji možete napraviti. Stavite kore narandže u gazu, zavežite i koristite umesto sunđera za vreme tuširanja. Kora narandže kožu će vam učiniti čvrstom, svetlijom i glatkom.

  • Deks

    19.10.2014 18:53
    Zanimljivi saveti. Inače odličan je džem od celih narandža (sa korom) koji može oplemeniti svaki kolač. Naravno narandže moraju biti sveže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti