Miroslav Kopanja: Šah priprema decu za život

Šahovski klub "Jugović" bio je pre dve decenije pred gašenjem, a danas je u Ligi šampiona i beleži neverovatne rezultate.
Šahovski klub "Jugović" iz Kaća osnovan je davne 1956. godine, a iduće godine će biti 60 godina od postojanja ovog kluba.

U svojoj dugoj istoriji klub je iznedrio puno velemajstora ovog sporta, a predsednik kluba "Jugović" Miroslav Kopanja govorio je za 021.rs o svom klubu, uspehu njegovih šahista i stanju šaha u Srbiji. Šahovski klub "Jugović" je praktično bio pred gašenjem kada je Kopanja postao predsednik, a danas je u Ligi šampiona i beleži neverovatne rezultate.

- Predsednik kluba sam postao 1995. godine kada je klub bio u nezavidnoj situaciji i skoro je bio pred gašenjem. Na toj skupštini gde sam izabran, rekao sam da ćemo za četiri godine biti drugoligaši. To se i ostvarilo i "Jugović" je uskoro imao i mušku i žensku ekipu u drugoj ligi, čime je ispunjen cilj.

Posle dve godine ženska ekipa je ušla u prvu ligu Srbije, gde je i danas jedan od vodećih klubova. Muška ekipa je ušla pre tri godine u Prvu ligu, i od tada je najveći rival Novosadskom šahovskom klubu u borbi za prvo mesto. "Jugović", osim dve ekipe u Prvoj ligi, ima ekipu i u Šajkaškoj ligi, a tu se takmiče naši stariji članovi, kao i članovi iz škole šaha kojima je ovo prilika da se kale i da uđu u takmičarsku formu.

Koliko klub dobro funkcioniše svedoči i da tim, pored odličnih šahista, ima šahovskog genija, dvanaestogodišnjeg Velimira Ivića.

- Klub je sada doveo dva mlada talenta Srbije, Luku Budisavljevića, koji je pre nego što je postao prvak Srbije do 12 godina potpisao ugovor sa našim klubom, i Velimira Ivića koji je sa 12 i po godina postao prvak države u kategoriji do 20 godina. Kada sam pričao sa Veljinim ocem on mi je rekao da njegov sin nema trenera i da vežba sam, što je za takav talenat nedopustivo. Dogovorili smo se da "Jugović" plaća šahovsko usavršavanje, tako da smo sklopili ugovor za Ivića i za Budisavljevića sa šahovskom školom Nestorović. Ivić je uspeo da dođe na rejting od 2380 bodova, što je veliki rezultat. Imamo fenomenalnu generaciju dece koja mogu da postanu intermajstori i velemajstori, a mogu da se umešaju i u sam svetski vrh.

"Jugović" je ove godine ostvario sve uslove za takmičenje u Ligi šampiona, ali zbog finansijske situacije se neće naći na smotri najboljih evropskih ekipa.

- Poslednje tri godine je Jugović u samom vrhu. Proglašeni smo za najuspešniji klub u Srbiji 2013. godine. Osvojili smo kup "Svetozar Gligorić", i time smo ušli u istoriju šaha u Srbiji. Muška ekipa je bila druga u ligi, a ženska ekipa je bila druga u šampionatu Srbije. Svake godine naš klub ima preduslove da učestvuje u Ligi šampiona, a ove godine bismo sigurno učestvovali da smo uzeli prvo mesto. Sistem je takav da i drugoplasirana ekipa može da igra LŠ, ali je moj stav bio da ćemo samo kao prvaci Srbije igrati Ligu šampiona, upravo zato što je teška finansijska situacija, jer ne bih morao da tražim dodatna sredstva za učešće.

Klub se finansira iz budžeta Grada Novog Sada, ali je i dalje u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

- Mi smo na budžetu Novog Sada, grad finansira klub u zavisnosti od rezultata i kvaliteta. Poslednje dve tri godine, posle dobrih rezultata, smatram da smo u nekom delu trebali i više da dobijemo, najbolji srpski šahovski klub treba da ima bolji status nego do sad. Ali ne zameram, jer nam pomažu koliko mogu, i imamo dobru saradnju sa gradom i većem za sport.

Naredne godine kaćki klub proslavlja 60 godina od svog postojanja, a ovaj jubilej će biti propraćen sa mnoštvom turnira u različitim kategorijama. Novi Sad će biti centar evropskog šaha.

- Sledeće godine slavimo 60 godina postojanja i napravili smo program aktivnosti za taj jubilej. Planiramo razne turnire, ženske, dečije i seniorske, gde će "Jugović" biti nosilac. Planiramo pet međunarodnih takmičenja koja će se održati u gradu. Međunarodno otvoreno prvenstvo Vojvodine, zatim Prvenstvo svetske zone 1.5, u kome učestvuju ekipe iz Gruzije, Jermenije, Grčke, Turske, Crne Gore, Albanije i Srbije. Ovo će biti treća godina kako organizujemo zonski turnir. Imaćemo i Evropsko kadetsko prvenstvo u brzopoteznom i ubrzanom šahu, kao i Ligu šampiona Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sva takmičenja će biti u Novom Sadu.

Ono što malo ljudi u našoj zemlji zna jeste da je Novi Sad treći šahovski grad u svetu.

- Bili smo na Svetskom prvenstvu gradova, a zahvaljujući samom gradu smo i otišli na to prvenstvo. Bilo je 24 ekipe iz celog sveta, a prvi put posle 23 godine doneli smo ekipnu šahovsku seniorsku medalju. Osvojili smo treće mesto, i veoma smo ponosni na to.

U Srbiji je teško živeti od bilo kojeg sporta ukoliko niste na profesionalnom nivou, a stanje u šahu je još lošije.

- U Srbiji imamo profesionalce, međutim, teško je ovde živeti od šaha jer na turnirima koje organizujemo ne možemo da damo veliki nagradni fond. Igrajući za naše klubove ne mogu se dobiti neka velika sredstva, pa zato naši šahisti igraju u nekim inostranim klubovima, po Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim državama. Teško jeste, najbolji mogu nekako da žive od šaha, ali činjenica je da ako nisi u samom vrhu ne možeš da živiš od ovog sporta.

Uvođenje šaha u školama predstavlja popularizaciju ovog sporta, ali i pruža šansu deci koja nemaju uslova da treniraju u klubovima.

- Mi smo u maju prošle godine kao šahovska organizacija tražili od Ministarstva omladine i sporta da omogući da šah bude školski sport, što su oni i uradili. Imali smo već prva takmičenja u januaru ove godine. Bilo je dosta uspešno. Značajno je zbog toga što deca koja osvajaju turnire dobijaju diplome koje im donose bodove prilikom upisa u srednje škole i na fakultete.

To je odlično za popularizaciju šaha, ali ja još nisam kompletno zadovoljan odzivom. Problem je što, kada smo već dobili odgovor da šah postaje izborni predmet, profesori i učitelji moraju da imaju određenu kategoriju kako bi predavali šah. Pokušaćemo da to ispravimo, jer su knjige koje su naši saradnici napisali toliko dobre da ne treba veliko znanje šaha kako bi se ono prenelo na decu.

Zanimljivo je što roditelji svoju decu usmeravaju na finansijski profitabilne sportove, ali i što smatraju da šah ne spada u tu kategoriju.

- Šah je jedini sport koji priprema decu za život. Od samoinicijative, logičkog razmišljanja, planiranja, od pravila ponašanja i svega što čini život. Mogu da ga igraju deca svih fizičkih predispozicija i deca sa određenim disabilitetima. Mnogi roditelji su došli da razgovaramo jer njihova deca žele da igraju šah, a oni ih u tome sputavaju jer nije profitabilan. Ne bih se složio sa njima, postoji i nešto drugo osim novca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.