Slovačka tražila izručenje prevaranta koji je živeo u Novom Sadu

Po interpolovoj poternici, u Novom Sadu je uhapšen državljanin Slovačke Francišek Matik, a Slovačka je danas tražila njegovo izručenje.

Po interpolovoj poternici, u Novom Sadu je uhapšen državljanin Slovačke Francišek Matik, koji je u toj zemlji varao građane po sličnom receptu kao Dafina i Jezda u Srbiji.

U Slovačkoj je u odsustvu osuđen na 11,5 godina zatvora zbog milionske prevare koju je osmislio sa Vladimirom Frunijem i Marijanom Sebescakom. Oni su, kako se navodi, opljačkali narod za 500 miliona evra. Kako je utvrđeno, Matik je sa saučesnicima 1997. godine otvorio dva preduzeća i građanima su obećavali velike zarade na depozite za navodne investicije.

Više od 172.000 Slovaka uplatilo je 14,5 milijardi kruna (oko 500 miliona evra) i pet godina kasnije prevaranti su preko noći zatvorili sve poslovnice i nestali. Fruni i Sebescak su 2002. uhapšeni u Hrvatskoj, a Matiku se izgubio trag do pre nekoliko dana kada je uhapšen u Novom Sadu.

Krio se pod lažnim imenom Branipek Fero. "Blic" piše da je svih ovih godina Matik živeo lagodno u Novom Sadu i da je imao dva stana - na Adicama i u Ulici Branimira Ćosića, gde je i uhapšen. Obe nekretnine su se vodile na njegovu nevenčanu suprugu sa kojom je živeo u Srbiji. On je u Novom Sadu otvorio i špediciju i policija sada proverava poslovanje te firme.

Slovačka zatražila je danas od Srbije da joj izruči Matika. Slovačka je u saradnji s Interpolom tragala bez uspeha za Matikom čitavih 13 godina, a u akciju potrage uključile su se postepeno i policije Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

"Nije bilo jednostavno otkriti gde se krije. Često smo bili vrlo blizu, ali je uvek uspevao da pobegne", rekao je na konferenciji za novinare u Bratislavi slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

Kalinjak je objasnio da su do Matika došli preko njegove prijateljice, 36-godišnje Rumunke koja mu je pomagala u bekstvu i da je srpska policija, čim je zapazila da se krije kod nje, nadzirala njenu kuću sedam dana i 27. januara ih uhapsila.

Nakon što je uhapšen, prebačen je u ekstradicioni pritvor i čeka se njegovo prebacivanje u Slovačku.

  • 30.01.2015 20:02
    Imena
    Uhapšeni se zove František Matik ( izgovara se u slovačkom Franćišek Maćik ).


    Sebescak je u stvari Šebeščak i on je preminuo pre neku godinu nakon izlaska iz zatvora.

    Treći je Frunji i on je svoje odslužio, sad je na slobodi.

    Ilava čeka Fera ( Maćik )
  • 30.01.2015 19:39
    I Corba!? Uh, dno je pomicno. Nego, kanda je u pitanju praznjenje kase. Bice beganije. A sto se tice teme, da im spakujemo jos kojeg. Pazaris jedno i dobijes jos gratis. Moz birati iz koje stranke i kog prevaranta kad su sve iste lopine.
  • ciciSlovak

    30.01.2015 19:10
    slovak
    Bolje bi vam bilo da ga pitate ko n
    mu je savetovao i dao upustva da to uradi, verovatno neka nasa DOBRICA a koja sad zivi tamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti