Svečano obeležen 267. rođendan Novog Sada

Povodom obeležavanja 1. februara, Dana Grada Novog Sada, u Svečanoj sali Gradske kuće upriličen je prijem delegacija iz gradova pobratima i gradova prijatelja, a domaćini su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Siniša Sević.
Povodom obeležavanja 1. februara, Dana Grada Novog Sada, u Svečanoj sali Gradske kuće upriličen je prijem delegacija iz gradova pobratima i gradova prijatelja, a domaćini su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Siniša Sević.

Povodom obeležavanja Dana Grada, u Novi Sad su došle delegacije 23 grada, a među njima su bili Zemun, Kruševac, Kikinda, Gračanica kao i Norič, Pečuj, Gomelj, Nižnji Novgorod, Budva i drugi. Svečanosti povodom Dana Grada prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije,  Autonomne pokrajine Vojvodine, Vlade Kosova, gradske uprave, verskih zajednica, kao i brojni Novosađani.

Nakon  prijema u Gradskoj kući, na sceni ''Jovan Đorđević'' Srpskog narodnog pozorišta održana je Svečana akademija u okviru koje je gradonačelnik uručio Februarsku nagradu ovogodišnjem dobitniku Dušanu Kovačeviću, direktoru festivala ''EXIT''.

"Pre 267 godina, Novi Sad je zahvaljujući vizionarstvu naših predaka stekao ono čime se uvek ponosimo: status, ime, slobodu i mogućnost da se razvija kao moderan, napredan, otvoren i uređen grad.  Od mudrih prethodnika, dobili smo u amanet i pelcer kako da naš grad volimo i kako da se za njega borimo. Februarska nagrada Novog Sada namenjena je onima čija dela pružaju izuzetan i trajan doprinos svemu čime se naš grad diči i po čemu želi da se prepoznaje u budućnosti. Ove godine to najviše gradsko priznanje pripalo je direktoru festivala 'EXIT' Dušanu Kovačeviću za afirmaciju imena i renomea grada na svetskom nivou, kroz organizaciju muzičkog festivala. Kovačeviću ova nagrada pripada i zbog društvenog aktivizma kojim je doprineo promociji pozitivnih uzora, širenju, jačanju i oplemenjivanju kulturološke svesti i društvene odgovornosti građana, a posebno mladih", istakao je Vučević i poželeo dobitniku Februarske nagrade da njegov dalji rad  bude bar podjednako uspešan kao i dosadašnji.

Ovogodišnji laureat, ujedno najmlađi otkako se nagrada dodeljuje, zahvalio se sugrađanima i predlagačima za nagradu, posvetivši je svim kolegama i saradnicima tokom proteklih 15 godina.

Novi Sad obeležava Dan grada u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je, ukazom austrougarske carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kraljevskog grada.

  • Milan108

    02.02.2015 12:51
    Treba obelezavati ovakve dogadjaje,sve pohvale gradskoj vlasti!
  • Dijana

    02.02.2015 12:50
    grad
    Lepota ovog grada je u ljudima koji u njemu zive,a Novi Sad je prihvatio mnoge.Lepo obiljezena godisnjica.
  • Dijana

    02.02.2015 12:48
    tradicija
    Jos jedna lepa manifestacija kojom se neguje sve ono lepo u Novom Sadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti