LSV: Vojvodina da se bavi obrazovanjem na jezicima manjina

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas nadležne državne organe zbog činjenice da učenici koji su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica ponovo Evropski dan jezika dočekuju bez kompletnih udžbenika i ocenila da bi nadležnosti u toj oblasti trebalo da se prenesu na Vojvodinu.
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas nadležne državne organe zbog činjenice da učenici koji su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica ponovo Evropski dan jezika dočekuju bez kompletnih udžbenika i ocenila da bi nadležnosti u toj oblasti trebalo da se prenesu na Vojvodinu.

"Svi problemi se mogu izbeći ako se Vojvodini prenesu i vrate ingerencije sa republičkog nivoa u ovoj oblasti, jer postojeće nisu dovoljne da se na kvalitetan način radi na poboljšanju stanja", navodi se u saopštenju LSV koje je potpisao pokrajinski poslanik Aleksandar Marton.

On je naveo da se službena upotreba jezika i pisma često svodi na "puko ispisivanje" naziva gradova i mesta na više jezika, iako u zakonu jasno piše šta sve i gde se još sve mora ispisivati jezikom i pismom nacionalne zajednice. "Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju i u radu državnih organa, pa problema ima čak i kod pukog ispisivanja ličnog imena u dokumentima. Pored toga, sve je više teškoća i u informisanju, jer privatizacija lokalnih medija vodi u smanjenje minutaže programa na jeziku zajednica", naveo je Marton u saopštenju povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra.

On je ocenio da su rešenja propisana Ustavom i zakonima često "samo mrtvo slovo na papiru", što ne doprinosi negovanju i unapređenju vojvođanske višejezičnosti.

Evropski dan jezika, ustanovljen 2001. godine u Savetu Evrope (SE), obeležava se radi skretanja pažnje javnosti na lingvističko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika, kako bi se u većoj meri cenila vrednost i prednosti različitih kultura.
  • 01.10.2015 12:53
    @Pera: recimo u Beogradu, Smederevu, Požarevcu,
    sve gradovi gde je procenat izjašnjavanja mađarskog stanovništva 0,1% ili veći. Pretpostavlja se da je realni procenat i veći.

  • pera

    29.09.2015 08:24
    opet za majstora!!!
    Lepo sam rekao gde u užoj Srbiji, gradu, selu živi madjarska manjina? Izvrćete reči gospodo zaštitnici manjina. Lako je Madjarskoj državi da uloži u srpsku manjinu kad ih je po broju stanovnika ispod 0,1%. Što se tiče zatvaranja škola na madjarskom kod nas, razlog tražite u padu nataliteta i migraciji. Lako je paušalno stalno voditi raspravu o ugroženosti. Ligaši stvarno ste više dosadni.
  • 28.09.2015 14:19
    @Bane

    Dali je logičan srbijanski nacionalizam na etnički čistim mestima u Srbiji? Izgleda takav nacionalizam logičan samo u Srbiji, nigde u svetu.
    Da te odvedem malo recimo u Nemačku u Turski kvart, ili recimo u Americi u Kineski četvrt, ili na druga mesta, pa da vidiš koliko si u zabludi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti