Troše milijarde bez kontrole

Javne nabavke na nivou grada do danas nisu objedinjene, iako su tu mogućnost predstavnici aktuelne loklane vlasti, najavljivali još početkom svog mandata, 2008. godine.

Javne nabavke na nivou grada do danas nisu objedinjene, iako su tu mogućnost predstavnici aktuelne loklane vlasti, najavljivali još početkom svog mandata, 2008. godine.

Posledica toga je rasipanje novca građana, jer preduzeća i institucije pojedinačno i u manjim količinama kupuju ono što im je potrebno, pa na taj način ne postižu povoljnije cene. Još veći problem je što se neobjedinjenim nabavkama, toršenje para ne kontroliše na pravi način, što ostavlja širok prostor za korupicju.

Zbog čega javne nabavke na nivou grada do danas nisu objedinjene, iz Gradske kuće Radiju 021 nisu odgovorili ni nakon više meseci, od kada im je to pitanje postavljeno. Ipak, gradonačelnik Igor Pavličić, svestan je važnosti rešavanja ovog pitanja: "Nije logično da svako preduzeće posebno kupuje naftu, nije logično da svako preduzeće kupuje neki potrošni materijal posebno. Ako bismo te stvari objedinili, u budućnosti bismo imali veće uštede". Gradonačelnik kaže da se samo na nivou Novog Sada, na javne nabavke godišnje potroši nekoliko milijardi dinara, te da bi javnost na to trebalo da obrati pažnju. "Koliko se novca troši na puteve, kanalizaciju, infrastrukturne projekte? Tu treba raditi najveću kontrolu i tu su najveće mogućnosti za zloupotrebe", kaže Pavličić.

Skoro bez rezultata u borbi protiv korupcije

Ipak, aktuelna vladajuća gradska koalicija koju predvodi gradonačelnik, do sada se nije odlučila da stvori institucionalne okvire za bolju kontrolu trošenja para. Jedina stvar u kojoj je napredak očigledan u poslednjih 10 godina, kada je o borbi protiv korupcije reč, napravljen je na republičkom nivou i to usvajanjem propisa koji regulišu tu oblast. Građani su najčešće ogorčeni na one institucije s kojima imaju najviše posla, pa tako javne nabavke u kojima se vrte milijarde dinara, ostaju nepravedno zapostavljene, od strane javnosti i od istražnih organa.

Kako se nameštaju tenderi?

Izvršni direktor organizacije "Transparentnost Srbija", Nemanja Nenadić, kaže za Radio 021 da su javne nabavke među najinteresantnijim oblastima za razvijanje korpucije: "Naravno da korupcija, sledeći svoju prirodu, teži da se razvije tamo gde je najveći mogući plen".

Važeći propisi u mnogome sprečavaju ovu sofisticiranu vrstu lopovluka, ali sam proces planiranja ne podleže odgovarajućoj kontroli, tako da se nabavlja ono što nije potrebno, u mnogo većim količinama ili pod uslovima koje planirano zadovoljava samo saučesnik u krađi. "Teoretski, taj proces bi mogao biti predmet kontrola revizije pre svega, ali se državna revizija još ne bavi pitanjem svrsishodnosti. Da ne govorimo o tome da su interne revizije u začetku i da postoje samo u nekim ministarstvima na republičkom nivou, a znatno manje na drugim nivoima vlasti", kaže Nenadić. Ako se omane u ovoj fazi, korupcija se dalje ispoljava tako što se gleda kroz prste onome ko svoj posao ne uradi kako treba, a apsolutna harmonija postiže se aneksima ugovora, kojima se suštinski menja ono što se tražilo raspisivanjem javne nabavke.

Kakvo je stanje u gradskim preduzećima?

Kada je reč o javnim nabavkama u gradskim preduzećima, Radiju 021 prošle godine uglavnom nisu dostavljeni spiskovi preduzeća koja su pobeđivala na tenderima. U manjem broju, rečeno nam je da bi pravljenje takvih spiskova bio preobiman posao ili su nam dostavljeni podaci samo o kapitlanim nabavkama. Potptunu transparentnost, tada su pokazali jedino u Informatici i Urbanizmu, a na osnovu tih spiskova, ne može se zaključiti da uvek isti ponuđači pobeđuju na tenderima. (Dejan Stojičić)

  • misko

    11.02.2011 21:08
    apokalipsa
    NAŠI DANI
    Razvilo se crno vreme opadanja,
    Nabujao šljam i razvrat i poroci,
    Podig'o se truli zadah propadanja,
    Umrli su svi heroji i proroci.
    Razvilo se crno vreme opadanja.

    Progledale sve jazbine i kanali,
    Na visoko podigli se sutereni,
    Svi podmukli, svi prokleti i svi mali
    Postali su danas naši suvereni.
    Progledale sve jazbine i kanali.

    Pokradeni svi hramovi i ćivoti,
    Ismejane sve vrline i poštenje,
    Poniženi svi grobovi i životi,
    Uprljano i opelo i krštenje.
    Pokradeni svi hramovi i ćivoti.

    Zakovana petvekovna zvona bune,
    Pobegao duh jedinstva i bog rata;
    Obesismo sve praznike i tribune,
    Gojimo se od grehova i od blata.
    Zakovana petvekovna zvona bune.

    Od pandura stvorili smo velikaše,
    Dostojanstva podeliše idioti,
    Lopovi nam izrađuju bogataše,
    Mračne duše nazvaše se patrioti.
    Od pandura stvorili smo velikaše.

    Svoju mudrost rastočismo na izbore,
    Svoju hrabrost na podvale i obede,
    Budućnosti zatrovasmo sve izvore,
    A poraze proglasismo za pobede.
    Svoju mudrost rastočismo na izbore.

    Mesto svetle istorije i grobova,
    Vaskrsli smo sve pigmeje i repove;
    Od nesrećne braće naše, od robova,
    Zatvorismo svoje oči i džepove.
    Mesto svetle istorije i grobova

    Ostala nam još prašina na hartiji,
    K'o jedina uspomena na džinove;
    Sad svu slavu pronađosmo u partiji,
    Pir poruge dohvatio sve sinove.
    Ostala nam još prašina na hartiji.

    Pod sramotom živi naše pokolenje,
    Ne čuju se ni protesti ni jauci;
    Pod sramotom živi naše javno mnenje,
    Naraštaji, koji sišu k'o pauci.
    Pod sramotom živi naše pokolenje.

    Pomrčina pritisnula naše dane,
    Ne vidi se jadna naša zemlja huda;
    Al' kad požar poduhvati na sve strane,
    Kuda ćemo od svetlosti i od suda!
    Pomrčina pritisnula naše dane.

    Vladislav Petković Dis (1910)
  • Simeon

    11.02.2011 06:49
    Izolir, Bul. Company, Energomontaza
    Ako je do sprecavanja zloupotreba i korupcije, krenite od javnih tendera u JKP Novosadska toplana, samo za one radove koji su finansirani iz budzeta i samo ce se kasti. I otkud Popicu novci da nosi u koferu i ko zavrce ventile i zasto, i mnogo, mnogo drugog.
    Samo nemojte slati one inspektore koji su vrsili kontrolu u JKP kada je ova vlast preuzela duznost. Cak i ako su kcerke pozaposljavali.
  • @Vegan - Demokratija na delu

    11.02.2011 06:43
    Biraju se
    Niraju se direktori konkursom, kako Vam to nije poznato. Pre toga promeni se statut. A posle toga ide javna nabavka zalivnog sistema na B. Keju. Kako to bi mogao upravo ovaj cesto spominjani gospodina da objasni ovom narodu. I posle toga sve biva jasnije.
    PS
    Ne zna se da li taj sistem uopste i radi i da li ce i kada proraditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti