Užas na Institutu u Kamenici

Na Institutu u Kamenici i dalje radi samo samo jedan aparat za zračenje.

Na Institutu u Kamenici i dalje radi samo samo jedan aparat za zračenje.

Zbog toga dolazi do odlaganja primene ove vrste terapije, pa oboleli od najtežih bolesti i njihove porodice, strahuju da su životi pacijenata ugroženi ne samo bolešću, već i nemarom države. Jedan od slušalaca Radija 021, kaže da je njegov otac pre nekoliko meseci dobio uput za zračenje, te da je prvobitno zakazana terpaija za kraj januara, sada pomerena za kraj februara.

Kada je za to zatražio zvanično objašnjenje, naš sagovornik kaže da mu je rečeno da inženjer zadužen za rad aparata, nema komentar: "Ukoliko oni stvarno prave nekakav spisak, mislim da bi bio red da obaveste pacijente i da kažu jednostavno da pacijenti ne računaju da će tu moći da se zrače, da zračenje u drugim zemljama može da se plati kao komercijalna usluga. Mislim da time, ne samo mom ocu, nego i drugima, ukidaju šansu da ozdrave. Igraju se Boga", kaže naš sagovornik i dodaje da zgrožen nezvaničnom informacijom, prema kojoj se lista pacijenata za zračenje, pravi tako što lekari prednost daju onima, koji imaju više šanse da prežive.

Direktor Instituta: Životi nisu ugroženi zbog kvara aparata

Da to nije tačno, za Radio 021 tvrdi direktor Instituta za onkologiju, Dušan Jovanović. On kaže da životi pacijenata nisu ugroženi zbog odlaganja zračenja, jer lekari znaju ko se mora zračiti u cilju izlečenja, a kod kojih stanja, ovaj vid terapije doprinosi ublažavanju bolesti. "Na primer, ako bolesnik ima metastazu na kičmi, onda se zračenje sprovodi samo zbog toga da se suzbije bol. A taj bol, može se suzbiti lekovima i hirurški. Znači mi uvek, ako ne može da se zrači, takve bolesnike prebacujemo na drugi vid onkološkog lečenja", objašnjava Jovanović.

Opravka sledeće nedelje, novi aparati ove godine

Uz jedan aparat za zračenje koji je u funkciji, u Kamenici bi uskoro mogao da proradi još jedan. Kada tačno, znaće se od nedelje, kada na Institut doću stručnjaci iz Švajcarske, koji bi trebalo da ga oprave. Za nekoliko meseci, stanje bi trebalo da bude znatno bolje, jer pokrajinske vlasti planiraju da kupe do dva nova aparata, kaže za Radio 021, pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo, Boris Kopilović.

"Vlada Autonomne Pokrajine i pokrajinski Sekretarijat intenzivno rade na formiranju finansijske konstrukcije, koja bi trebalo da rezultira nabavkom jednog ili dva nova linearna akceleratora tokom ove godine, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti, odnosno popunjenosti pokrajinskog budžeta", kaže pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

U najboljem slučaju, duplo lošije u odnosu na standarde

Novi aparati pak ne mogu biti brzo nabavljeni, ali se pretpostavlja da će biti u funkciji za nekoliko meseci. Problem je što će i u najboljem slučaju, Institut u Kamenici imati samo četiri aparata za zračnu terapiju, jer je to duplo manje u odnosu na evropske standarde, a posebno je pitanje – zašto su vlasti dozvolile takvo stanje na Institutu. (Dejan Stojičić)

  • predrag

    19.02.2011 06:28
    Užas na Institutu u Kamenici
    Još jednom je 021 pokazao da je nepristrasan i da nije korumpiran, Pa gde je lekarska komora Vojvodine ,ovom direktoru za ovu izjavu treba odmah oduzeti licencu, a ovoga direktora zračenja odmah uhapsiti,pa koliko je uzeo novca sa suprugom ,verovatno može kupiti sam aparat u saradnji sa Kopilovićem
  • kolateralna šteta

    11.02.2011 10:36
    biznis
    Neka plate zračenje našim ljudima u stranim centrima ,ti koji su pokupili pare od stranih državljana lečenim na tim aparatima,tada su to zvali med.biznis.Njih nekoliko podelilo pare a koristili javna dobra vojvodjana koji su i tada stavljani na listu čekanja.
  • Anonimus

    11.02.2011 09:21
    razlog za stideti se

    Ne treba da se stidite sto ste Srpkinja. Ali itekako treba da se stidite ako ste D(O)S-ovka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti