Restrikcije vode zbog Egzitovog kampa?

Ukoliko organizatori ovogodišnjeg Egzit festivala i ove godine odluče da svoj kamp postave na Oficircu, u blizini izvorišta "Petrovaradinska ada", Vodovod će isključiti vodu na tim bunarima, zbog čega bi usledile restrikcije u vodosnabdevanju.
Ukoliko organizatori ovogodišnjeg Egzit festivala i ove godine odluče da svoj kamp postave na Oficircu, u blizini izvorišta "Petrovaradinska ada", Vodovod će isključiti vodu na tim bunarima, zbog čega bi usledile restrikcije u vodosnabdevanju.Kako za 021 kaže portparol ovog preduzeća Davor Santrač, to bi značilo da bi svi delovi grada u trajanju od tri nedelje po nekoliko sati dnevno bili bez vode, jer bi Vodovod u slučaju isključivanja "Petrovaradinske ade" raspolagao tek sa polovinom vode koja trenutno snabdeva Novi Sad.

"Mi smo više puta isticali – izvorište vode je najvrednija imovina grada i ne sme se dozvoliti čak ni mogućnost da ono bude ugroženo. Ukoliko se desi da organizatori ipak postave kamp u mladoj šumi pored 'Petrovaradinske ade', mi ćemo biti prinuđeni da isključimo te bunare i da snabdevamo grad sa polovinom raspoložive količine vode", najavljuje on.

Santrač dodaje da ova odluka još uvek nije konačna, jer im organizatori Egzita nisu zvanično saopštili da će kamp biti postavljen na Oficircu. Međutim, slična situacija je bila i prošle godine, jer je Egzit bez konsultacije sa ovim preduzećem kamp postavio na pomenutoj lokaciji. Santrač navodi da mu nije jasno insistiranje da od celog priobalja Dunava u blizini Tvrđave kamp bude baš na izvorištu vode. "Ne znam da postoji ijedan svetski festival koji svoj kamp postavlja pored izvorišta vode. Ukoliko je bitno da se gosti smeste pored reke, hvala bogu, dunavska obala ima desetine kilometara u Novom Sadu. Uopšte ne razumemo insistiranje da to bude baš pored izvorišta, i zašto Grad dozvoljava da se igramo sa takvim stvarima", navodi Santrač.

Kako bi izgledao grad bez pitke vode?

On dodaje da je za Grad pitanje izvorišta vode od suštinske važnosti, jer je sanacija oštećenog bunara dug i skup proces, a pitanje je da li bi Novi Sad ikad mogao da se u potpunosti oporavi od toga.

"U slučaju kontaminacije, mi bismo mogli da se trajno suočimo sa problemom nedostatka pitke vode. Grad sa i bez pitke vode nije isto, i mi često potcenjujemo bogatstvo koje imamo u vidu izvorišta. Mi pored Petrovaradinske ade imamo još nešto malo vodozahtvatnog područja na Ratnom ostrvu, ali tamo još uvek traju ispitivanja i mi praktično tamo nemamo ni B od bunara. Značajnije rezerve pitke vode se nalaze na nekih 60km od Novog Sada, i mi ni u snu nismo u poziciju da se igramo sa takvim stvarima", kaže Santrač.

Generalni menadžer Egzita Bojan Bošković u toku prepodneva nije se odazivao na pozive redakcije Radija 021, dok je porparolka festivala Maja Cvetković navela da ne može ništa još da komentariše, jer odluka o postavljanju kampa na Oficircu još uvek nije konačna. (Miodrag Sovilj – miodrag@021.rs)

  • Piplfoks

    21.06.2012 06:21
    @Anonimus
    Siguran sam da znaš da upotrebiš copy/paste, ili ostaviš link. U suprotnom, kao što Petar kaže, manje foliranja.
  • DekacNS

    20.06.2012 18:42
    Svuda u svetu, izvorišta vode za piće, su pod zaštitom vojske ili policije i u tom prostoru nezaposlena i lica bez posebnih dozvola nemaju šta da traže, upad u iste se smatra terorizmom!
  • Dejan

    20.06.2012 17:49
    Strand
    Pitanje sta je sa izvoristem Strand? Cini mi se da je Exit imao kamp par godina tamo. Interesantno da su potom bunari postali zagadjeni. Tamo se ne pravi kamp zbog nesrece sa padom grane. Postoji objasnjenje da je izvore zagadio kamp Exita i drugo objasnjenje da je u blizini neispravan kolektor za kanalizaciju. Kud bas da se zagadi posle postavljanja kampa? Sigurno su preduzeli sve mere i imali usmene saglasnosti od politicara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti