Spomenik žrtvama rata i sam postao žrtva

Skulptura "Žar tica", koja se nalazi kod Spensa sa strane stadiona, oštećena je deveti put za poslednjih 15 godina.

Skulptura "Žar tica", koja se nalazi kod Spensa sa strane stadiona, oštećena je deveti put za poslednjih 15 godina.

Kako je za 021 rekao autor Nikola Simijanović, skulptura posvećena žrtvama rata i sama je stradala u više navrata. - Tragično je da jedna takva skulptura, simbol borbe protiv nasilja, postane žrtva nasilja - kaže Simijanović. On dodaje da bi za obnovu ovog spomenika grad sada trebalo da izdvoji više od 270 hiljada dinara.

- Četiri puta smo radili rekonstrukciju za ovih poslednjih deset godina. Sada je prema proračunu potrebno oko 2.700 evra plus porez. Grad je nadležan za održavanje svih skulptura i umetničkih dela u otvrenom prostoru - tvrdi autor.

Prema specifikaciji "Metal-Matik" iz Beočina rekonstrukcija spomenika obuhvata sledeće radove: demontiranje ostatka skulpture, osnovnog preostalog oblika, izradu nestalih delova repa, krila nogu i gnezda, eloksacija i bruniranje delova skulpture, spajanje skulpture u pređašnji oblik prema upustvima autora, postavljanje rekonstruisanog dela na posatment, spomen ploča sa podacima i nameni postavljanja i čelična konstrukcija radi sprečavanja lomljenja.

Đorđe Srbulović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture za Radio 021 pojašnjava da Spens nije adekvatno mesto za "Žar ticu", kao i da ovaj spomenik nije prošao uobičajenu proceduru.

- Problem sa ovim obeležjem je to što ono nije prošlo tadašnju uobičajenu i jedinu legitimnu procedru preko Komisije za javne spomenike i zaštitu kulturnih dobara Skupštine grada, tako da ona tamo, faktički, nije ni registrovana - kaže Srbulović.

Iako je ova skulptura na veoma prolaznom mestu kraj Spensa i tu stoji već 15 godina, građani Novog Sada uglavnom ne znaju kome je posvećena i šta zapravo predstavlja.

- Ne bih znao.
- Pojma nemam.
- Ne znam.
- To je spomenik kada su srušili most, pa je valjda, izvučena bomba od onog mosta Slobode.
- To je neka feniks ptica i ne služi ničemu.
- To je valjda posvećeno onim rodama koje lete iznad Novog Sada.

Prema rečima autora Nikole Simijanovića, "Žar tica" je simbol želje za mirom i zaustavljanjem stradanja i na njoj je ranije postojala tabla sa natpisom, koja je uklonjena. Kako nam je rekao, on je ratni vojni invalid i učestvovao je u ratovima devedesetih.

Ova skulptura je inače prva koja je sa ovom simbolikom postavljena u Novom Sadu. (Milica Savić i Bojan Petrović)

  • veteran

    03.08.2013 00:01
    Sramota
    Sramota je da se bilo koji spomenik ruši,skrnavi i uništava,pa tako i ovaj.Još je veća da su počinioci po 15.put NN!??
  • Novonasađen

    13.03.2013 19:12
    sudbina,eto ...
    Pogrešna stvar,pogrešno mesto,u pogrešno vreme.Predodređena sudbina!Ali, pare su uzete,a to je najvažnije.
  • 13.03.2013 15:31
    e ajd sad...
    prodajte vi to lepo na otpad a gosn umetnik nek ide u vukovar i napravi drugi spomenik. može i latinični.

    čuj 270000 dinara. za šta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti