Ombudsman osudio potez Vodovoda, 3D kaže da je osveštenje "tradicija"

Pokrajinski zaštitnik građana upozorio je na neprimereno ponašanje uprave JKP "Vodovod i kanalizacija" koja je osveštala vodu iz gradskog vodovoda.

Pokrajinski zaštitnik građana upozorio je na neprimereno ponašanje uprave JKP "Vodovod i kanalizacija" koja je osveštala vodu iz gradskog vodovoda.

Ombudsman podseća da je Srbija Ustavom definisana kao svetovna država u kojoj su država i crkva odvojene, te da je ovakvo ponašanje JKP "Vodovod i kanalizacija" u suprotnosti sa jednim od osnovnih načela Ustava.

- Neprimereno je da javno preduzeće, kao vršilac javnih ovlašćenja, obeležava verske praznike i time dovodi u pitanje ustavne principe - stoji u saopštenju ombudsmana.

LSV: Da se Grad izjasni

Potez uprave ViK-a osudio je i LSV, koji je zatražio da se gradska vlast odredi prema skandalu sa osvećivanjem vode u gradskom vodovodu. 

- Odakle pravo organizaciji Dinara - Drina - Dunav da tako nešto organizuje u sekularnoj državi i preduzeću čiji su vlasnici svi građani Novog Sada, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost? Eto još jednog dokaza o tome kako izgleda kada grad vode bahati, nesposobni i nestručni. Činjenica da je savetnik direktora ujedno i predsednik DDD pokazuje da je za tu organizaciju JKP "Vodovod i kanalizacija" partijski plen i stranačko preduzeće. Kada o najvažnijem komunalnom preduzeću u Novom Sadu odlučuje neko ko je osumnjičen za kupovinu glasova i umešan u niz skandala i afera, sledeće što možemo očekivati je da nam osvećivanje vode bude obavezna stavka na računima - navodi LSV.

Pokret 3D i SPO: Osveštenje vodovodne mreže je tradicija

Koalicija "Svi za Novi Sad", čiji članovi stoje iza osveštavanja vode, navela je da je sve urađeno u skladu sa tradicijom.

- Koalicija "Svi za Novi Sad" (NP DDD i SPO) pozdravlja obnovu slave JKP "Vodovod i kanalizacija" i čin osvećenja vode koju ovo preduzeće proizvodi, jer je to u skladu sa tradicijom i verom našeg naroda koje ne treba da se stidimo, nego, naprotiv, da se njome ponosimo. U isto vreme, nemamo ništa protiv ni da Rimokatolička crkva uzme učešće u tome, ako želi. Našim sugrađanima koji su ateisti svakako ovaj čin ništa ni ne znači, pa ne vidimo razlog za hajku na pravoslavnog sveštenika koji je u ovom obredu učestvovao - stoji u saopštenju.

Ova koalicija je istovremeno predložila da LSV osvešta i svoje prostorije i da "istera đavola iz njih".

  • Сремац

    21.01.2015 18:42
    Глупи коментари
    Ја разумем да ова трибина служи кукавицама да изнесу свој став,који иначе јавно нигде не би смели то да ураде.Не желећи никога да браним или нападам изнећу чињеницу коју можете проверити.Пре доласка ЛСВ у ЈКП Водовод и канализацију Нови Сад - славила се Слава БОГОЈАВЉЕЊЕ и то никоме није сметало.Доласком Бранка Бјелајца за директора,скинута је Икона Крштења Исуса Христа,иначе поклон братства манастира Хиландар и уведен насилни лигашки атеизам.Ако је ово атак на Бокана,ја сам на вашој страни,али не понижавајте вредности које не разумете.Омбусман би могао да мало боље прочита дали је то Уставом забрањено СЛАВИТИ СЛАВУ У полицији,жандармерији,војсци,здравству,школству
  • Vasa

    21.01.2015 07:54
    DDD...
    ... Dinara, Drina, DNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Jera

    21.01.2015 07:24
    za Bivši Ligaš - Čanak i tamburaši

    Ne vredi, evo DDD je garant osvestao svoje prostorije pa vidis da nisu isterali djavola. A oni kao nisu "kombi-stranka"? Model "Roma 2000".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.