Antikorupcijsko savetovalište ALAK 18. februara u NDNV-u

Ne možete da dobijete posao, a najbolji ste na konkursu ili da uknjižite stan, iako imate neophodnu dokumentaciju, od vas se zahteva da platite za pregled ili mesto na čekanju kod lekara u zdravstvenoj ustanovi?

Svi koji se suočavaju sa ovim i drugim koruptivnim radnjama, a žele da saznaju koje su njihove pravne mogućnosti, kako da se one spreče i razotkriju mehanizmi, mogu posetiti Antikorupcijsko savetovalište ALAK u četvrtak, 18. februara, od 12 do 13 časova, u maloj sali Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Srbija već drugu godinu beleži pad indeksa percepcije korupcije, te zauzima 71. mesto među 168, što znači da je i dalje, kao i u prethodnih 15 godina, svrstana među zemlje sa veoma raprostranjenom korupcijom. U regionu je iza Srbije samo Bosna i Hercegovina (76. mesto), Albanija (88. mesto) i Kosovo koje je prikazano zasebno i nalazi se na 103. mestu.

Rezultati ne iznenađuju, budući da snažno eksploatisane, represivne aktivnosti u borbi protiv korupcije nemaju sudski epilog, a istovremeno izostaje ili kasni delovanje na preventivnoj strani. Neki od faktora su i netransparentnost u donošenju odluka, odbijanje vlasti da obelodani dokumente koje traže predstavnici javnosti, izuzeci u sprovođenju procedura poput ugovora bez nadmetanja, partijski uticaj na javni sektor, nepotpun pravni okvir kao i nepotrebne procedure i državne intervencije koje povećavaju mogućnosti za korupciju.

Očigledno je da napredak na listi od pre dve godine nije bio početak pozitivnog trenda, već pre, odraz percepcije zasnovane na obećanjima i očekivanjima. Kako sistemske mere za sprečavanje korupcije nisu sprovedene ili je to činjeno sa kašnjenjem i u manjem obimu od potrebnog, rezultat se, bar za sada, ne prepoznaje.

Upravo jedan od razloga zbog kojeg borba protiv korupcije ne daje za sada pune rezultate jeste činjenica da mnogi građani koji se sa ovom pojavom suočavaju, ne poznaju dovoljno pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju u takvim slučajevima, ili pak nemaju dovoljno poverenja u rad institucija koje bi te probleme trebalo da rešavaju.

Iz tog razloga  je glavni cilj projekta Antikorupcijskog pravnog savetovališta ALAK da se poveća učešće građana u borbi protiv korupcije i broj kako prijavljenih, tako i rešenih slučajeva. Prijavite koruptivne javne nabavke i nezakonite dodele sredstava iz budžeta, ukažite na zloupotrebe državnih resursa, podelite to sa Savetovalištem, sa kojim sarađuju pravni savetnici i  koje prima pozive od građana koji se osećaju kao žrtve korupcije ili koji su za koruptivno ponašanje saznali na drugi način, na besplatan broj telefona: 0800-081-081.

Autor: 021.rs

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič