Obavezna zimska poslastica: Štrudla sa makom i orasima - ovo je savršen recept

Mak je omiljeno punjenje tradicionalnih slatkih savijača od dizanog testa, a početak novembra je i svojstvena prekretnica u svetu domaćih kolača, ali i slanih jela.
Obavezna zimska poslastica: Štrudla sa makom i orasima - ovo je savršen recept
Foto: Pixabay
Nakon leta i torti koje se ne peku, kao i voća, krećemo s nečim malo jačim - a to su obavezna dizana testa, piše Index.hr.
 
Kad su obogaćena koricom limuna, rumom, vanilom i sličnim aromama, ta testa finija su od bilo čega, a punjenja su redovno orasi, mak i rogač. 
 
Recept za te mini štrudle od maka i oraha koje možete dizati sat - dva pa peći, ali i pustiti preko noći pa ispeći ujutro donosimo vam u nastavku teksta.
 
Od sastojaka za testo biće vam potrebno: pola kocke svežeg kvasca, 300 ml toplog mleka, 100 grama šećera, 600 grama glatkog brašna, 100 grama maslaca ili svinjske masti i jedno jaje.
 
Za punjenje od oraha, treba vam 200 grama mlevenih oraha, 100 ml vrućeg mleka, 50 grama šećera i kašičica ruma.
 
Za punjenje od maka, treba vam 200 grama mlevenog maka, 100 ml vrućeg mleka, 50 grama šećera i pola limuna (korica).
Priprema
 
1. Zamesite testo
 
Sveži kvasac izmrvite, pa mu dodajte pola količine šećera i prelijte s pola količine toplog mleka (ne sme biti vruće jer se kvasac neće dignuti).
 
Ostavite desetak minuta da se zapeni. Dodajte ga u brašno pomešano s ostalim sastojcima i zamesite glatko testo.
 
Podelite u četiri dela pa svaku lopticu malo pobrašnite i sve skupa pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže dok radite punjenja.
 
2. Napravite punjenja
 
Za svako punjenje izmiješajte sve nabrojane sastojke. Mleko mora biti vruće da "pofuri" orahe i mak i tako će nastati guste smese za mazanje po testu.
 
3. Razvaljajte testo i premažite
 
Svaku lopticu testa razvaljajte u pravougaoni oblik pola centimetra debljine. Dva komada testa premažite umakom od oraha, a druga dva umakom od maka.
 
4. Oblikujte štrudlice
 
Svako premazano testo zarolajte u štrudlicu i stavite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Ovde je taman onaj veliki lim iz rerne i tu stanu sve četiri štrudlice. Nemojte ih previše stisnuti jednu uz drugu, razmaknite koliko je to moguće.
 
5. Pustite da se dižu
 
Pokrijte lim sa štrudlicama čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu sat vremena, a možete i preko noći u frižideru ili na nekom mestu u kući koje je hladnije.
6. Ispecite
 
Zagrejte rernu na 185 stepeni. Ubacite štrudlice i pecite oko 45 minuta. Dobiće zlatnu boju po vrhu. Izvadite van i skroz ohladiite, a onda ih režite. Posipajte šećerom u prahu.
 
Prijatno!
  • Rada

    06.11.2023 13:48
    Леп је рецепт, радо ћу га испробати.Стиже зима, право време је за штрудле и кифлице
  • Zagrebi malo ispod

    05.11.2023 00:31
    povrsine pa ces vise znati
    Nikad vece slasticarsko razocaranje nisam dozivio nego u NS u na Nocnom bazaru kad sam napokon kupio vojvodjansku makovnjacu. To tijesto se kod nas u HR ne pravi tako tanko, kod nas je vise kao kruh ali nije u tome bio glavni problem, vec u tome da je nadjev ilitiga krema sami cukar, cukar je secer, iako me jako privukla crna boja koja je dominirala kad god bih gledao na RTV u ili na Radiju021 priloge o strudlama sa makom i orasima a ona je bila crna kao crna rupa u beskonacnim nebeskim prostranstvima ali ukus je katastrofa. Ljudi koji prodajete makovnjace po razlim vasarima i bazarima, nemojte varati, nije problem u 600 dindzi koliko sam bacio, vec u obrazu i utisku jer je vise nikad necu kupit. Sam cu je napraviti bas ovako kako je u ovom tekstu preuzetom s Index.hr a prikazano, tako se pravi kod nas. Probajte!
  • Buki

    05.11.2023 00:21
    Buki
    Ovo Strudle jedem od Novembra da Marta i 10 kg se uvek ugojim! Supruga ih savrseno pravi od 2 kg brasna napravi 8 strudli sa Makom i Orasima. U mak uvek ubaci malo rendane kore Limuna…samo zaista ako si bolestan nemozes jesti! Sto bi se reklo same klize jos nakon popodnevne dremke ono napolju hladno sitna kisa pada uz vetar a ti Strudle mlake odozgore secera u prahu ma nemozes se zaustaviti dok nedodje kafa! Kupovne nejedemo ima dobrih losih…ali dok nezamirise u kuci nista i skupe su a nema razlike jos mnogo bolje bar kod nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti