Kuglice sa smokvama punjene orasima - ukusna poslastica za praznike
Novogodišnji i božićni praznici se bliže, pa tako i vreme kada isprobavamo brojne recepte.
Foto: Pixabay
Kako bi posle obroka mogli da se zasladite, donosimo vam recept za veoma ukusnu i dekorativnu poslasticu.
Od sastojaka biće potrebno 30 suvih smokavai 30 jezgra oraha presečenih na pola.
Za spoljni deo lopte potrebno je dva decilitra vode, 150 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 200 g keksa, 1 kesica vanilin šećera, kao i kap, dve ruma.
Za posipanje je potrebno 200 grama mlevenih badema.
Priprema:
Staviti šećer u vodu da provri, kada voda provri (dakle, kada se šećer rastvori), skloniti sa ringle i odmah dodati mlevene orahe i mleveni keks, malo ruma i koricu limuna, po želji.
Ostavite da se ohladi.
Smokvama odrežite peteljke, malo ih isecite pri vrhu, raširite i na svaku smokvu dodajte po jednu polovinu oraha, a otvoreni deo malo pritisnite da se zalepi (zalepiće vam se jer su smokve prilično lepljive).
Na svaku smokvu staviti malo hladne smese (od oraha i keksa), svuda po smokvi po malo smese, otprilike, i sve rukama uvaljati u kuglice.
Smeša oraha i keksa je dosta lepljiva, pa stavi malo mlevenih badema na ruke, biće lakše i neće se mnogo lepiti.
Kada napravite kuglicu uvaljajte je u mlevene bademe, kada napravite sve loptice stavite ih u zamrzivač na oko 30 minuta i oštrim nožem prepolovite.
Koriste se kao polutke, izgledaju dekorativnije. Spakujte ih kao poklone i iznenadite nekoga, predlaže dianamakarska za Coolinarika.
Prijatno!
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Savršene za večeru: Zapečene palačinke sa paradajz sosom, sirom i origanom
17.11.2025.•
0
Slane palačinke punjene sirom, prelivene aromatičnim paradajz sosom i zapečene sa origanom daju bogat i topao obrok.
Kremast i primamljiv: Rižoto sa pršutom i parmezanom
16.11.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za rižoto punog ukusa i mirisa - sa pršutom i parmezanom.
Idealan za jesenje dane: Čupavi kolač od jabuka
16.11.2025.•
0
Ako volite kolače koji se brzo prave, mirišu na cimet i tople jabuke, ovaj čupavi kolač je pravi izbor.
Ideja za desert: Ukusna čokoladna torta - bez brašna
15.11.2025.•
0
Ovaj dekadentni čokoladni kolač bez brašna je prava poslastica za sve prave ljubitelje čokolade.
Recept dana: Pileći paprikaš sa knedlama
14.11.2025.•
0
Ukoliko ste već počeli da razmišljate o ručku za vikend, evo predloga.
Predlog za ručak: Ćufte sa origanom u paradajz sosu + pire krompir
13.11.2025.•
2
Danas vam predlažemo jedan recept s mediteranskim šmekom - ćufte u paradajz sosu s origanom.
Ideja za doručak: Pašteta od čvaraka
12.11.2025.•
1
Iako su i sami čvarci nekada smatrani hranom siromašnih, danas je to ipak cenjeni specijalitet.
Voćni kolač sa pudingom od vanile bez pečenja
12.11.2025.•
2
Ako tražite brz, osvežavajući i lagan kolač bez pečenja, ovaj recept je idealan izbor.
Predlog za ručak: Francuski krompir sa jajima i kobasicom
12.11.2025.•
5
Ukoliko imate vremena, volite da slažete musake i slična jela, francuski krompir je jelo za vas.
Brza pasta sa piletinom i povrćem
11.11.2025.•
0
Ukusna i kremasta večera spremna za samo 20 minuta, idealna za užurbane večeri kada želite nešto jednostavno, a hranljivo.
Čak i ako niste fan džigerice - probajte je na ovaj način: Pileća džigerica sa karijem i pire krompirom
10.11.2025.•
0
Ako niste preterani ljubitelj džigerice, što pileće, što svinjske, to se možda promeni uz ovaj recept. Tajna je u kariju.
Savršen dodatak ručku: Hrskavi pečeni krompir iz rerne sa belim lukom i parmezanom
09.11.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u gotovo svakoj kuhinji, a uz pravi recept može postati pravo malo remek-delo.
Ukusan dodatak doručku ili večeri: Jednostavna pašteta od gljiva
09.11.2025.•
0
Evo jednostavnog i ukusnog recepta za paštetu od gljiva, koja se lako sprema i savršena je kao namaz za hleb, tost ili krekere.
Cimet rolnice: Kako ih pripremiti?
08.11.2025.•
0
Cimet rolnice su recept kome se uvek rado vraćamo dolaskom prvih hladnih i kišovitih jesenjih dana.
Recept dana: Pečene tortilje sa sirom i povrćem
07.11.2025.•
0
Ako razmišljate o ručku ili večeri, evo jednog predloga.
Predlog za ručak ili večeru: Zapečeni karfiol sa mesom, sirom i pavlakom
06.11.2025.•
3
Danas vam donosimo jedan ukusni recept za zapečeni karfiol sa mesom, sirom i pavlakom - savršen za porodični ručak ili večeru.
Sočan i ukusan: Banana hleb sa čokoladom i rumom
05.11.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za sočan banana hleb sa čokoladom i rumom - savršen spoj mirisa, ukusa i teksture.
Stari dobri klasik: Čokoladne kocke sa rumom i keksom
04.11.2025.•
0
Ovo je tip kolača koji uvek nestane prvi sa stola.
Predlog za ručak: Lazanje sa mlevenom ćuretinom i šampinjonima
03.11.2025.•
0
Ako ste u potrazi za ukusnim jelom koje će oduševiti celu porodicu, lazanje sa mlevenom ćuretinom i šampinjonima su pravi izbor.
Za jesenji dan: Karamel-jabuka late
02.11.2025.•
0
Kafa koja miriše na pečene jabuke i karamelizovani šećer, savršena je za početak novembarskog dana ili jesenje popodne.
Da se prezalogaji: Slani mafini
31.10.2025.•
0
Može biti dobro da se nešto na brzinu prezalogaji, može biti dobro i kada dođu gosti - slani mafini sa sirom i spanaćem.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar