Jeste li probali gurabiju? Mnogima se nije dopala

Tradicionalna bosanskohercegovačka poslastica, gurabija, našla se na popisu 100 najlošije ocenjenih jela u svetu, zauzevši 90. mesto s ocenom 2,8.

Nedavno je svetski gastro vodič Taste Atlas objavio popis najlošije ocenjenih jela prema njihovim korisnicima.

Gurabija, često smatrana siromašnom poslasticom zbog jednostavnosti sastojaka, našla se među tim jelima.

"Gurabija je klasična bosanska poslastica, vrsta okruglog, plosnatog kolačića od prhkog testa, obično napravljenog od brašna, šećera i ulja. Veruje se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko poreklo i predstavlja neizostavan deo kulture, tradicije i kulinarskog nasleđa čitavog Balkana", stoji na stranici Taste Atlasa.

Takođe, objašnjavaju da gurabija može imati različite varijacije, a često se dodaju sastojci poput jaja, praška za pecivo ili sode bikarbone, maslaca ili margarina, te mlečnih proizvoda poput pavlake, jogurta ili mleka. 
 
Šećer je nezaobilazan sastojak, a Gurabija se posipa vanilin prahom ili vanilin šećerom, a neki dodaju i koricu limuna, orašaste plodove i suvo voće.
  • zezate se...

    05.01.2024 16:22
    !?
    gurabija se pravi u Srbiji, i u Makedoniji, i delom u BiH (uz Drinu), ali je sad ispalo da nije srpsko jelo?!
  • Cn

    04.01.2024 13:16
    Cn
    Gurabija se pravi sa puterom maslacem i obavezno se stavlja cimet.Ovo spada u suve poslastice koje se sluzi uz caj kafu salep ili na prazno.Osladi ali nije jako i drzi sitost jos moze tri docenturu dana bez ikakvih posledica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti