Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava

Danas vam donosimo recept za ukusnu, zdravu i zanimljivu vegetarijansku musaku.
Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava
Foto: Screenshot (Youtube/Jean Patrique)
Ovo jelo zahteva malo više vašeg vremena, ali će se trud na kraju isplatiti.
 
Sastojci:
 
2 srednja patlidžana, isečena na tanke trake
 
3 krompira, oljuštena i isečena na tanke ploške
 
2 tikvice, isečene na tanke trake
 
1 crveni luk, sitno iseckan
 
2 čena belog luka, sitno iseckana
 
1 konzerva (400 g) seckanih paradajza
 
1 šolja (oko 200 g) kuvanog crnog sočiva
 
1/2 šolje povrtnog bujona ili vode
 
1 kašičica origana
 
1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
 
Prstohvat cimeta
 
So i biber po ukusu
 
1/3 šolje maslinovog ulja (za povrće)
 
2/3 šolje brašna
 
4 šolje mleka (2% masti), zagrejano
 
2 velika jaja
 
1/2 šolje rendanog parmezana (opciono)
Uputstvo:
 
Priprema povrća:
 
Posolite isečene trake patlidžana i ostavite ih da odstoje 30 minuta kako bi ispustile gorčinu. Zatim ih isperite i osušite.
 
U međuvremenu, na pleh stavite krompir i tikvice, prelijte sa malo maslinovog ulja i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne omekšaju i dobiju zlatno-smeđu boju.
Priprema sočiva:
 
U tavi zagrejte malo maslinovog ulja i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju.
 
Dodajte seckane paradajze, kuvana sočiva, povrtni bujon, origano, muškatni oraščić i cimet. Kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, dok se sos ne zgusne. Posolite i pobiberite po ukusu.
 
Priprema bešamela:
 
U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte brašno i mešajte dok ne postane zlatno.
 
Postepeno dodajte zagrejano mleko, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.
 
Kuvajte dok se sos ne zgusne, a zatim sklonite sa vatre i umiješajte jaja. Posolite i pobiberite po ukusu.
 
Ređanje musake:
 
U vatrostalnu posudu stavite sloj pečenih krompira, zatim sloj tikvica, pa sloj sočiva sa paradajzom.
 
Preko toga stavite sloj patlidžana, a zatim prelijte sve bešamel sosom.
 
Po želji, pospite rendanim parmezanom.
 
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok gornji sloj ne postane zlatno-smeđ.
Serviranje:
 
Ostavite musaku da se ohladi 15–20 minuta pre sečenja. Poslužite je uz svežu salatu po izboru.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.